Які дороги у селах Івано-Франківської громади планують відремонтувати


Очільник Івано-Франківської громади Руслан Марцінків під час оперативної наради 17 січня дав доручення комунальникам та фінансистам скласти перелік вулиць міста, де можна провести поточний ремонт

Мовляв, грошей на капітальний немає, але якщо дорожнє полотно ще не дуже знищене, то можна зрізати верхній шар та постелити 4 сантиметри асфальту, передає Бліц-Інфо.

"Це не капітальний ремонт, але дозволить на пару років мати більш-менш нормальний проїзд. Є місця, де латай - не латай, а нічого не допоможе. То там ліпше й дочекатися капітального. Ну і треба вирішувати щось з люками, шукати нову технологію. Бо те, що ви там бетонуєте, розсипається за пів року. Ну і треба ями латати", - звернувся очільник громади до комунальників.  

Директор КП «Муніципальної дорожньої компанії» Віталій Бурко розповів, що взимку комунальники можуть ремонтувати дороги лише холодним асфальтом. Він не боїться морозу, втім має бути суха погода. Снігу та води холодний асфальт "боїться". Також, за словами Бурка, холодний асфальт неефективний для дрібних ямок, тому ним латають лише глибокі вибоїни. 

"На початок зими ми мали його 30 тонн. Зараз залишилося тон 5 - на два-три дні роботи. Тому варто закупити ще, постачальники готові забезпечити. Зараз десь має бути огошений переможець торгів. Загалом, ефективною при ямковому ремонті є бітумна емульсія з гранітним відсівом. Це двічі дешевше, аніж асфальтувати і відносно швидко. Тому, якщо будуть передбачені гроші, то у цьому році зможемо провести великий обсяг робіт саме цим методом", - відзначив комунальник.

Також під час наради обговорили, які дороги в селах громади потребують ремонту. Найперше мова йде про ті, якими курсує громадський транспорт. За словами начальника управління інтеграції громад Андрія Деркача, мова йде про 70 кілометрів, які знаходятяться за межеми населених пунктів. З них лише  менше 10% є на балансі міськради, решту - дороги національного значення, або місцеві шляхи, які знаходяться на балансі ДП "Дороги Прикарпаття".

Частина з них потребує ямкового ремонту, деякі - лише капітального, бо латати вже нема що. Руслан Марцінків відзначив, що три з цих доріг подали у переліку тих, які готові ремонтувати у співфінансування з ОДА, бо вони на балансі ДП "Дороги Прикарпаття". Мова йде про дороги на Підлужжя, Радчу та через село у Чукалівці. 

"Тобто, аби додали на ремонт з державного бюджету. Казали подати список, спробуємо це зробити, але чи вийде - побачимо", - зауважив Марцінків. 

Немає опису.

Водночас, очільник громади зауважив, що відремонтувати дорогу до хутора Мельники у Камінному цього року точно не вийде, бо найперше важливо завершити ремонт основної дороги у селі. 

Андрій Деркач також зауважив, що фактично у кожному селі є вулиці, на яких цьогоріч потрібно провести ямковий ремонт, аби зберегти їх надовше. Також у селах є багато вулиць без покриття взагалі. Тому старости подали пропозиції, які асфальтувати першочергово. Адже зробити всі одночасно неможливо. 

Також під час наради відзначили, що вкрай важливо відремонтувати дорогу у селі Крихівці, де розмістили військову частину. 

Марцінків додав, що ямкового ремонту потребує також Крихівецька та Тисминецька, а ще дорога на Калуш, які знаходяться на балансі держави. Відтак, доручив звернутися до Служби автомобільних доріг з цим проханням. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!