З початку року в Івано-Франківську виявлено 618 неоформлених належним чином найманих працівників


21.08.2013 року у виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради відбулося чергове засідання міської комісії з легалізації заробітної плати та зайнятості населення.

В рамках виконання Комплексної програми заходів з легалізації заробітної плати в Івано-Франківській області на 2013-2014 роки на засіданні були заслухані керівники підприємств, де за даними ДПІ у м. Івано-Франківську середньомісячна заробітна плата за ІІ квартал 2013 року була нижча, ніж законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

Питання рівня заробітної плати та легалізації «тіньової» зайнятості надзвичайно актуальне. Низька заробітна плата гальмує економічний розвиток міста, провокує соціальну незахищеність громадян, а саме низькі пенсійні виплати у майбутньому. Така ситуація завдає шкоди і бюджетним надходженням і відрахуванням до соціальних та пенсійного фондів.

Для покращення даної ситуації та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи керівників підприємств та підприємців запрошують на засідання міської комісії, на яких вивчаються причини виплати заробітної плати найманим працівникам менше мінімального рівня, та зменшення платежів до Пенсійного фонду, фондів соціального страхування та податку із заробітної плати. Порушення трудового законодавства при використанні найманої праці зустрічаються досить часто. Про це свідчать усні, телефонні звернення громадян, які вже опинилися в скрутному становищі і результати проведених рейдів рейдовою міською робочою групою.

З початку року рейдовою міською робочою групою обстежено 787 суб’єктів господарювання, виявлено 618 неоформлених належним чином найманих працівників. За підсумками проведеної роботи 536 наймані працівники оформили трудові відносини, легалізовано заробітну плату на суму 588,4 тис. грн.

 Нагадуємо, що з 01.01.2013р. мінімальна заробітна плата становить 1147 гривень, а з 01.12.2013 року вона становитиме 1218 гривень.