З Прикарпаття продовжують незаконно вивозити піщано-гравійну суміш


Органами прокуратури Івано-Франківської області проведено перевірки дотримання вимог Кодексу України про надра та іншого природоохоронного законодавства.

Встановлено факти незаконного видобутку піщано-гравійної суміші з прибережних захисних смуг та русел  річок Бистриця Солотвинська та Лімниця. Так, на території с. Старі Богородчани забір гравію здійснював 31-річний місцевий житель за допомогою екскаватора та вантажного автомобіля. Відомості про вказане правопорушення Івано-Франківською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері  внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 та ст. 240 КК України (незаконне видобування    корисних    копалин    загальнодержавного значення.

Аналогічне порушення виявлено на Рожнятівщині, де незаконною діяльністю зайнялись двоє місцевих жителів. Зловмисники видобували пісок та гравій з прибережно-захисної річки Лімниця, яка є ландшафтним заказником місцевого значення – об’єктом природно-заповідного фонду. 

За даним фактом прокуратурою Рожнятівського району розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 240 КК України ( порушення правил охорони або використання надр на об’єкті природно-заповідного фонду).

Загалом, за фактами незаконного вибору піщано-гравійної суміші з русел  річок   та прибережних захисних смуг з початку року органами прокуратури області розпочато 4 кримінальні провадження.