З якого віку можна вивчати англійську: коли найефективніше засвоюється мова


Поради від експертів, з якого віку вивчати англійську для найкращого запам’ятовування

Батьків непокоїть питання, зі скільки років вивчати англійську, оскільки вони бажають допомогти дитині легко пристосуватися в суспільстві, дати цінні знання та налаштувати на перспективне майбутнє. Існує поширена думка про те, що вивчення нової мови найпростіше дається в ранньому дитячому віці. Також виникає питання: чи існує певний вік, після якого вже пізно починати вивчення другої мови? Знайти відповіді на ці запитання допоможуть фахівці експертного блогу englishblog, щоб ви мали змогу розібратися, коли починати вчити англійську дітям.

Коли краще починати вивчення іноземної мови

Ще якихось 10-15 років тому рядок у резюме «вільно володію англійською мовою» був справжнім ключем до дверей багатьох великих компаній та обіцяв чимало бонусів претенденту під час прийому на роботу. Наразі володіння англійською мовою – це, скоріше, сувора необхідність на шляху до успішної кар’єри у багатьох сферах, така як, наприклад, уміння користуватися ПК. Саме тому багато дорослих намагається надолужити втрачене в школі та університеті, записуються на курси або беруть приватні уроки. Тут і виникає запитання: з якого віку вивчати англійську? Коли не рано? Коли не пізно? А коли найкраще?

Насправді, кожна дитина унікальна, тому єдино правильної відповіді на питання, який вік є ідеальним для початку вивчення мови, немає. Через це сучасні викладачі активно застосовують методи навчання, які засновані на індивідуальному підході до кожного учня. Проте, коли дитині починати вчити англійську, щоб засвоєння матеріалу було найкращим?

Немає опису.

Теоретично, що раніше почати вивчати мову, то краще малюк її освоїть. Деякі педагоги з раннього розвитку стверджують, що підключати другу мову можна вже від року, оскільки малюк буквально вбирає всю інформацію та навчається іноземної мови несвідомо. Від року до трьох специфіка вивчення мов унікальна, що пояснюється становленням функцій мозку, прискореними темпами розвитку та прямою залежністю пізнавальних здібностей дошкільника та емоційної сфери.

Все ж більшість педагогів і дитячих психологів сходяться на думці, що починати вчити англійську краще у віці 3-5 років. У цей період мовленнєві навички вже сформувалися, а мозок дуже активний і гнучкий, тому малюк легко може засвоювати нові знання. Плюс у тому, що вивчення іноземної мови в такому віці позитивно позначиться і на загальному розвитку, допоможе розвинути пам’ять, уяву, сприйняття. Також у віці 3-5 років у малюка немає побоювань перед використанням мови, а дитяча допитливість допомагає мотивувати його до навчання.

Звичайно, почати вчити іноземну можна й після 5-6 років. У цьому віці процес навчання буде більш усвідомленим та послідовним. За умови занурення у мовне середовище багато слів будуть запам’ятовуватися автоматично, але, щоб вивчити великий обсяг конструкцій, доведеться докласти більше зусиль. До п’яти-шести років структура рідної мови вже повністю сформована та багато понять дитині знайомі, що спрощує процес навчання та спілкування.

Чому краще починати вивчати мову з раннього віку

Багато батьків починають навчати дошкільника іноземної мови як мінімум заради розвитку та тренування когнітивних функцій. Окрім цього, вивчення іноземної у ранньому віці має такі переваги:

у дітей чудова пам’ять та запам’ятовування слів їм дається легко;

дитина додатково прокачує свої комунікативні навички, вчиться успішно взаємодіяти з іншими, висловлювати свої емоції;

набагато простіше поставити правильну вимову;

багато слів і визначень дитина запам’ятовує автоматично, тобто відбувається несвідоме навчання;

освоєння англійської дитиною відбувається без стресу, як це часто буває у дорослих.

Проте в кожній родині в індивідуальному порядку визначається, коли краще віддати дитину наанглійську, що залежить від великої кількості різноманітних чинників.

Промо