За користування землею платники Прикарпаття сплатили майже 156 мільйонів гривень


З початку року платники Івано-Франківщини сплатили 155,8 млн.грн. земельного податку та орендної плати за землю, що на 7,2 млн.грн. більше аналогічного періоду минулого року.

Нагадуємо, юридичні особи та фізичні особи-підприємці, якими подано податкові декларації з плати за землю на 2013 рік, сплачують плату рівними частками щомісячно протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) періоду.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі, платник подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни. При цьому, податкове зобов’язання за новою податковою звітністю, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується щомісячно протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця, в якому відбулись зміни (ст. 286.4. Податкового кодексу України-ПКУ).

Для фізичних осіб-громадян обов’язок сплатити земельний податок чи орендну плату за землю у випадку переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого, чи набуття прав на оренду землі, виникає з місяця, в якому у нового власника, орендаря виникло право власності чи оренди. При цьому, територіальний орган Міндоходів за місцем знаходження земельної ділянки надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику, орендарю після отримання інформації про перехід права власності, оренди (ст. 286.5. ПКУ).

Платники, об’єкти та база оподаткування, порядок і терміни сплати за землю зазначені у розділі ХІІІ «Плата за землю» Податкового кодексу України.