За несвоєчасну підготовку прикарпатської школи до нового навчального року уряд покарає недбалих чиновників


Уряд не допустить спекуляцій навколо організації навчального процесу у школах, а з іншого боку – окозамилювання і недбальства чиновників.

На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час урядової наради, на якій було заслухано інформацію Міністерства освіти і науки та представників регіональних адміністрацій на виконання доручення Кабінету Міністрів щодо перевірки стану підготовки загальноосвітніх навчальних закладів до 2013-2014 навчального року у Волинській та Івано-Франківській областях.

Нагадаємо, що 1 вересня поточного року навчальний процес не розпочався у ЗОШ І-ІІ ступенів с. Осівці Камінь-Каширського району Волинської області та у Раковецькій ЗОШ Богородчанськоїрайонної ради Івано-Франківської області. Батьки не відпускали дітей на  навчання до цих шкіл, на знак протесту проти того, що навчання відбувається у пристосованих приміщеннях. Вони вимагали будівництва нових шкіл. Ці випадки стали предметом розгляду на вищому – урядовому рівні, оскільки Глава Уряду принципово вимагав, щоб в кожній школі були створені належні умови для навчання.

Зауважимо, що у с. Раковець будівництво нової школи розпочато у 2012 році, у 2013 – призупинено, але до 1 вересня 2014 року планується першу чергу будівництва здати в експлуатацію.

Як з’ясувалося, в обох випадках існуючі приміщення шкіл були підготовлені до навчального року, проте батьки вирішили у такий спосіб тиснути на владу з метою прискорити будівництво нових шкіл.

Прем’єр-міністр наголосив, що людей можна зрозуміти, але протестів не було б, якби чиновники спілкувалися з людьми, відверто пояснювали і проблеми, які існують, і плани та дії влади.

Будівництво та ремонт навчальних закладів, облаштування побутових зручностей у приміщеннях, чим раніше ніхто взагалі не опікувався, є пріоритетним в роботі Уряду та органів місцевого самоврядування.

Так, у всіх 775 загальноосвітніх навчальних закладах Волинської області проведено поточні ремонти, 12 шкіл капітально відремонтовано та облаштовано 185 теплих туалетів. У Івано-Франківській області до навчального року із 741 загальноосвітнього навчального закладу у 621 – проведено поточні ремонти та 120 – відремонтовані капітально, облаштовано 234 теплих туалетів. Крім того, за період з 2010 по 2013 роки в області введено в експлуатацію 7 шкіл-новобудов та введено другі черги 3-х шкіл.

Що стосується будівництва нових шкіл у селах Осівці та Раковець, то Мінекономрозвитку,Мінрегіону, Мінфіну, МОН разом з Івано-
Франківською та Волинською облдержадміністраціями доручено вжити заходів щодо їх включення до переліку об'єктів, будівництво яких здійснюватиметься у 2014 році відповідно до інвестиційних програм за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Урядовим рішенням також доручено головам Волинської та Івано-Франківської облдержадміністрацій вжити невідкладних заходів щодо створення належних умов для забезпечення навчально-виховного процесу у загальноосвітній школі І-ІІ ступенів с. Осівці Камінь-Каширськогорайону та Раковецькій ЗОШ І-ІІ ступенів Богородчанської районної ради та заходів щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, які не забезпечили належний рівень підготовки навчальних закладів до 2013/2014 навчального року. Зокрема, понесуть відповідальність заступники голів Волинської та Івано-Франківської обласних державних адміністрацій, голови Богородчанської районної державної адміністрації Івано-Франківської області та Камінь-Каширської районної адміністрації Волинської області, відповідні начальники відділів освіти.