Забрали шкільний автобус. У Долинській громаді матері по черзі возять учнів у гімназію


П’ятеро дітей із села Крива Долинської територіальної громади, що на Івано-Франківщині, мусять самостійно шукати транспорт, аби добратися у гімназію в сусіднє село Грабів, або долати 4 км пішки.

Шкільний автобус зараз не курсує, розповів Суспільному директор гімназії Микола Лютак.

За його словами, транспорт перебуває на балансі Калуської райдержадміністрації, відтак громада його використовувати не може.

Діти Ольги Луцик із села Крива навчаються у Грабівській гімназії. Жінка каже, оскільки шкільний автобус не їздить, вона з іншими батьками почергово возять дітей до гімназії.

"Школярик" постійно їздив, проблем не було, а цього року таке сталося. А що робити? Пішки дуже далеко йти, і так чергуємося з мамами: то я везу, то інші матері. Чекаємо, сподіваємося, що щось буде краще", — каже жителька села Крива Ольга Луцик.

Шкільний автобус у Грабові перестав курсувати на початку року. Після того, як Долинський район ліквідували як адміністративну одиницю, автобус перейшов у власність укрупненого Калуського району. Отож громада користуватися ним не може, каже директор Грабівської гімназії Микола Лютак. За його словами, цим транспортом довозили на навчання п’ятьох дітей із сусіднього села Крива, у якому немає школи. Також автобусом їздили учні 10-11 класів з Грабова до ліцею у Малій Тур’ї.

"Автобус — технічно справний. Він готовий у будь-який момент перевозити дітей, потрібен тільки дозвіл, адже у договорі прописано, що він не може їздити нікуди, він повинен тут лише зберігатися", — каже директор гімназії.

Заступниця голови Долинської територіальної громади Алла Шевченко розповідає, що зверталася в Калуську райдержадміністрацію з проханням передати у власність громади шкільні автобуси у селах Грабів та Оболоння, якими раніше користувалися учні місцевих шкіл, однак в райдержадміністрації пропонують орендувати цей транспорт.

"Звичайно, Калуська райдержадміністрація нам уже дев’ять місяців обіцяє, що ось-ось вони нам передадуть. У травні ми перерахували гроші для переоформлення автобусів. Було сесійне рішення, і ми їм перерахували. Вони сказали — 1 000 грн для того, щоб пакет документів вони переоформили. Але до сьогодні жодних зрушень не бачимо ні ми, ні батьки, ні діти", — каже Алла Шевченко.

Зважаючи на те, що зараз шкільні автобуси є державним майном, передати його у комунальну власність можуть лише за рішенням Кабміну. Райдержадміністрація не отримала необхідних документів від Долинської територіальної громади, щоб підготувати звернення до уряду, каже начальниця юридичного відділу Калуської райдержадміністрації Наталія Середюк.

"Від органів місцевого самоврядування має бути прийняте рішення сесії сільської/міської/селищної ради про те, що вони беруть на себе зобов’язання використовувати зазначене майно за цільовим призначенням і не будуть відчужувати. На сьогодні такого рішення від Долинської міської ради не надійшло", — повідомила Наталія Середюк

Заступниця голови Долинської територіальної громади Алла Шевченко каже, про те, що потрібно подати такий документ, із райдержадміністрації її не повідомляли. Однак, за її словами, ухвалити таке рішення на сесії зможуть лише після того, як Калуська РДА дасть згоду на передачу автобусів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!