Адмінсуд дозволив діяльність "Опозиційного блоку" на Прикарпатті


У четвер, 13 серпня у Івано-Франківському окружному адміністративному суді відбулося засідання за позовом політичної партії “Опозиційний блок” проти рішення Івано-Франківської обласної ради.

Сьогодні до зали суду з'явились тільки представники позивача та відповідача, але не з'явилась третя сторона - від управління юстиції, яка попросила розглядати справу без неї та подала письмові пояснення щодо справи.

Як зауважив суддя, 12 серпня до суду надійшло клопотання про долучення до справи громадської організації "Організації українських націоналістів". Її представник пояснив, що діяльність "Опозиційного блоку" може зашкодити розвитку української держави та його організації зокрема. Чим може вплинути на права, обов'язки, свободи та інтереси організації.

Суд після нарадчої кімнати це клопотання відхилив,  пояснивши, що для цього немає юридичних підстав і рішення суду не вплине на права та інтереси вищезгаданої організації.

Натомість представник облради Дейдей подав клопотання  щодо кількості комуністів у партії "ОП", скільки є відкритих кримінальних справ проти учасників даної партії. Таким чином представник облради хоче з'ясувати чи має ця партія право бути дієздатною.

Та суд у цьому клопотанні відмовив. Тож представник облради подав ще кілкьа клопотань. Зокрема, про витребування листа від Міністра юстиції щодо оприлюдненої у ЗМІ інформації про засудження міністром юстиції діяльності комуністичної партії та про вияснення чи не перебувають засновники "ОП" у ще якихось політичних партій, адже її заснували діючі представники іншої партії. Сторона позивача проти всіх цих клопотання висловилась проти. Суд у цих клопотанні теж відмовив.

Оскільки більше клопотань не було, суд ухвалив перейти до розгляду справи по-суті.

Тож, у позові "Опозиіійного блоку " йдеться про те, що обласна рада перевищила свої повноваження, коли заборонила діяльність партії на території Прикарпаття. Адже такі права має тільки  суд. Окрім того, на думку позивача, це порушує права представників "ОП". Тож просить суд визнати рішення про заборону політичних партій  незаконним та скасувати його. Відповідач ці позивні вимоги не визнав. На запитання чи готові сторони піти на примирення, позивач відповів, що наразі це неможливо.

Тож сторони перейшли до дебатів та зустрічних запитань. Зокрема, представник облради поцікавився чи відомо позивачу про закон "Про засудження комуністичних та тоталірних режимів". Той відповів,  що їм про цей закон відомо, але він вступив у дію пізніше, аніж облрада прийняла рішення про заборону трьох партій. На це Дейдей поцікавився чи надавали представнику "Опозиційного блоку" представляти інтереси також "Комуністичну партію" та "Партію регіонів", адже позивач подав позов про скасування одразу цілого рішення, а не тільки у частині, що стосується Опозиційного блоку. Представник позивача повідомив, що представляє інтереси тільки "ОП", але не просить скасувати рішення частково, оскільки це б означало, що вони визнають його у плані законності загалом.

Окрім того, Дейдей зазначив, що ОП вимагав від президента заветувати закон "Про засудження комуснічтичного та тоталірного режимів", зачитавв положення про діяльність обласної ради, чим підкреслив, що облрада не виходила за межі своїх повноважень. А також зазначив, що політична партія неодноразово пропагували комуністичну ідеологію, аргументувавши це публікаціями в ЗМІ. Тож вважає, що позовні вимоги є необрунтованими і відповідають дотриманню законів. Опісля суд перейшов до вивчення доказів та письмових пояснень.

Після вивчення всіх документів суд пішов у нарадчу кімнтату для прийняття рішення. Опісля ж, постановив задовільнити позов "Опозиційного блоку" частково. А саме, у частині рішення обласної ради про скасування реєстрації опозиційного блоку в області. Тобто, дозволив діяльність "Опозиційного блоку" на території Прикарпаття.

Нагадаємо, у квітні прикарпатські депутати прийняли рішення про заборону в області діяльності одразу чотирьох організацій - "Опозиційного блоку", "Партії розвитку", "Партії регіонів" та "Українського вибору".

До теми: Правий сектор протестує проти реєстрації "Опозиційного блоку" на Прикарпатті

"Опозиційний блок" відповів прикарпатським депутатам: Вимагає розпустити облраду за сепаратизм

"Опозиційний блок" на Прикарпатті отримав одіозного керівника, який боявся, що в нього плюнуть

Василь Скрипничук вирішив особисто представляти облраду у суді проти “Опозиційного блоку”