Активісти розповіли про порушення у медичних закупівлях Франківська


Антикорупційна Платформа дослідила, як проводять публічні закупівлі заклади охорони здоров’я Івано-Франківська. Тож сьогодні, активісти представили результати свого аналізу.

Загалом в рамках дослідження експерти-аналітики проаналізували більш ніж 140 закупівель восьми медичних закладів області, поміж яких – чотири найбільші медичні заклади Івано-Франківська.

«Сьогодні на прикладі медичних закупівель ми вирішили розказати про ті порушення, які зустрічаються у всіх закупівлях», - зауважує юрист, координатор центру реагування на порушення у закупівлях Ольга Ничай.

Активісти зазначають, що проблемою, яка зустрічалась дуже часто, стало залучення приватних юристів-консультантів.

«Такі послуги – нормальна практика, однак є один нонсенс – за ці послуги медичні заклади просили заплатити переможця тендеру. Тобто лікарня отримувала послуги консультації юристів при проведенні торгів, а оплачувати з своєї кишені за такі послуги мали переможці торгів», - зазначає Ничай.

Вона додає, що семеро з десяти медичних закладів міста прописують у своїх тендерах таку умову. Вартість таких послуг від 1% до 10%.

Загалом заклади охорони здоров’я протягом минулого року розмістили на Prozorro інформацію про 212 закупівель.

«У 68 закупівлях були виявлені порушення. Найчастіше – це порушення допорогових закупівель,уникнення процедури  відкритих торгів, дискримінаційні порушення та інші», - розповідає аналітик у сфері публічних закупівель «Антикорупційної платформи» Остап Бринський.

Найбільшим порушником за уникнення процедури відкритих торгів є центральна міська клінічна лікарня. Так, за минулий рік вони розмістили на Prozorro 37 закупівель.  Натомість у річному плані замовника аж 659 пунктів. Це свідчить про те, що приблизно 600 разів міська лікарня купувала різні товари поза системою Prozorro.

«Також проаналізувавши проплати лікарні виявилось, що абсолютним рекордсменом по «непрозорих» коштах виявилося «Іва-Фарм». Лікарня перерахувала їм трохи більше 1,3 мільйони, але жодного договору між ними на Prozorro немає», - акцентує активіст.

Прикладом дискримінації учасників було й при купівлі бензину, яку здійснювала Івано-Франківська станція швидкої медичної допомоги. Вони вимагали, аби заправні станції розташовувались вздовж русла річок Бистриця Надвірнянська та Бистриця Солотвинська. А саме, на вулицях Івасюка, Надрічна, Довженка, Петлюри та Ребета.

В рамках дослідження було створено Центр реагування на порушення у закупівлях на місцевому рівні.