Активісти вкотре наголошують на необхідності зміни керівництва національного парку "Гуцульщина"


5 березня в Івано-Франківську громадські активісти провели прес-конференцію, на якій розповіли журналістам про катастрофічну ситуацію в національному парку "Гуцульщина".

Серед присутніх були волонтер та активіст Роман Кутейніков, член "Правого Сектору" Дмитро, Петро Пліхтяк - помічник депутата обласної ради, а також Тарас Бейсюк - голова села Пістинь Косівського району, пише Стик.

Активісти розповідали про чисельні випадки зловживання службовими повноваженнями дирекцією парку, зокрема, наполягали на відставці директора НП "Гуцульщина" Василя Пророчука, який вже 13 років обіймає цю посаду. Також вони попередили про можливий "народний гнів" у випадку подальшого ігнорування їхніх вимог.

"Наша боротьба зараз полягає в оббиванні порогів прокуратури та міліції. Ми туда їздимо по два рази на тиждень із різними документами та фактами стосовно незаконних дій начальства цього національного парку. І на цій стадії ми стикаємось із затягуванням, завжди знаходять десяту дорогу і обходять всі питання. Міліція наразі може зробити небагато, проте вони стараються зробити все по максимуму. А от з боку прокуратури ми не відчуваємо ніякого сприяння. Нам в кожному кабінеті махають головою "так, ми подивимось, ми перевіримо, ми зробимо" - і не роблять нічого. Очевидно, в прокуратурі зацікавлені, щоб начальство цього національного парку залишалось на місці. Чому так - я вам можу сказати, але ви це все одно виріжете", - розповів журналістам Роман Кутейніков, волонтер та представник ГО "Військово-патріотичне об'єднання Коломия-Центр".

Також Роман Кутейніков закликав всіх людей об'єднуватись та не боятись можновладців, а працівників внутрішніх органів - мільйон разів задуматись, перш ніж взяти хабара.

"Нічого не змінилось. Прокуратура не йде назустріч людям. Ми хочемо допомогти громаді села Пістинь, яка подарувала нам на передову два БТР-и. Там живуть прості українські люди, які годують Україну, яких ми не хочемо лишати сам на сам із цим кулаком корупції", - додав Дмитро, представник "Правого Сектору".

"Є територія сільської ради, вона становить 3050 гектарів. Мій попередник погодив проект з землеустрою, залишивши за селом 1040 гектарів. А ще двома тисячами гектарів, які є за межами населеного пункту, тепер розпоряджається адміністрація. Такий закон прийняла "Партія Регіонів" в 2014 році. Сьогодні голови наших сіл через це поїхали пікетувати Верховну Раду. Ми вступили в конфлікт з владою - з Плав'юком, з Вишиванюком. Ніхто не хотів погоджувати генеральний план забудови нашого села, бо ми розширили територію. Село Пістинь нині веде війну не з національним парком, лише з конкретною особою - його директором, колишнім соціал-демократом. Він продовжує керувати парком через те, що в тісних зв'язках із прокуратурою", - поділився подробицями Тарас Бейсюк, голова села Пістинь.

Також активісти заявили, що розкрили прокуратурі схему відмивання грошей в національному парку "Гуцульщина". За їх словами, 4.2 гектари землі Жешовської сільської ради вилучили з національного парку та передали сільській раді, яка, в свою чергу, віддала землю працівникам цього парку в особисте безоплатне користування. Активісти нагадали, що одна "сотка" землі там коштує 2000 доларів.

До теми: Прикарпатські активісти хочуть люструвати директора парку "Гуцульщина"