Апеляційний суд вирішив не відстороняти франківського патрульного від роботи


Сьогодні, 25 жовтня, в Івано-Франківському апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу патрульного Леоніда Гончарука щодо відсторонення його від роботи.

Як відомо, командира роти патрульної поліції Івано-Франківська Леоніда Гончарука звинувачують у перевищенні повноважень. Раніше поліцейський зупинив автівку екс-міліціонера Михайла Ільницького. Той пізніше заявив, що патрульний зламав йому мізинець, коли садив його до поліцейського авто.

Минулого тижня Івано- Франківський міський суд за клопотанням прокуратури відсторонив його від служби. Таке рішення здійняло хвилю обурення в мережі. За патрульного заступилися відомі блогери, керівник прикарпатської поліції та навіть міністр МВС.

Сьогодні захисник подав суду клопотання щодо долучення справи документ про оголошення підозри обвинуваченому та завершення досудового розслідування. Також листа з управління патрульної поліції про недоцільність відсторонення Гончарука від посади. Тож захист просить суд відмінити ухвалу першої інстанції про відсторонення Леоніда Гончарука від посади.

Як зазначається в апеляції, слідчі вже вилучили всі відеозаписи та допитали всіх патрульних. Тож Гончарук вже ніяк не може вплинути на розслідування. Натомість його відсторонення може мати негативний наслідок на його сім'ю, адже він єдиний годувальник.

Захисник Гончарука підкреслює, що підсудний ніяким чином не перешкоджав слідству, не впливав на свідків та всіляко сприяв розслідуванню. Окрім того, досудове розслідування вже завершено, тож відсторонити його від служби з таких мотивів вже немає сенсу. Тож просить суд задоволити апеляцію.

Прокурор проти такої апеляції заперечив. Він зауважив, що десять свідків є прямими підлеглими Гончарука. І суд буде брати до уваги не допити свідків на досудовому розслідуванні, а ті, що будуть надані у залі суду. Тож, впевнений прокурор, Гончарук може ще впливати на їхні свідчення. Тому просить колегію суддів відхилити апеляційну скаргу.

Суддя Кукурудз зачитав надані суду позитивні характеристики з роботи та місця проживання на Леоніда Гончарука. Захисник також зауважив, що напередодні за сумлінне виконання службових обов'язків Гончарука відзначив міністр МВС.

Заслухавши кожну із сторін судді пішли до нарадчої кімнати. Після повернення колегія суддів постановила задовольнити апеляційну скаргу в інтересах Леоніда Гончарука і скасувала рішення про відсторонення його від посади. Таке рішення суду у залі зустріли оплесками.

Нагадаємо, командира роти патрульної поліції Івано-Франківська Леоніда Гончарука звинувачують у перевищенні службових повноважень (ч. 2 ст. 365 ККУ). Санкція статті передбачає від трьох до семи років. Командир роти прибув на підтримку колег, що зупинили автівку екс-міліціонера Михайла Ільницького. Той відмовився проходити освідчення і вів себе доволі агресивно, намагався втекти з місця події. Також на його захист кинулась вся родина, з якою він їхав в авто - дружина, син з невісткою та діти. "Відбити" п'яного водія у патрульних намагались і його знайомі, що прибули на місце. Зокрема, й відомий франківський активіст на прізвизько Хімік. Про "пригоди" тієї ночі ще в червні розповідав начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець, виклавши відео у Facebook, який теж прибув на місці після кількогодинних баталій патрульних з "групою підтримки" Ільницького.

До теми: "Судді, прокурори, ви там охреніли?!", - соцмережі про справу проти франківського патрульного.

Все, аби приховати правду? Франківського копа судять за зламаний палець п'яному екс-міліціонеру

Колишній міліціонер, якого від патрульних захищав "Хімік", у суді перекладає вину на свою невістку