Боротьба за крісло депутата: Ткачук подала до суду на голову Івано-Франківської облради


У четвер, 16 листопада Івано-Франківський окружний адміністративний суд розпочне рогляд позову Марії Ткачук проти голови обласної ради Олександра Сича.

Як повідомляли кореспонденти Бліц-Інфо, вже півтора року кандидатка у депутати від "Самопомочі" Марія Ткачук намагаться відібрати депутатський мандат у свого однопартійця Сергія Коцюра. Причина - його було призначеного першим заступником Коломийського міського голови. Оскільки закон забороняє таке сумісництво, Ткачук пішла до суду, аби зобов'язати ОВК визнати депутатом її.  Адже саме вона наступна за партійним списком. Суд задовільнив її повноваження частково та зобов'язав обласну виборчу комісію визнати Марію Ткачук депутатом замість Сергія Коцюра. Втім, Коцюра мандату не позбавили, а сам він відповідної заяви так і не написав, тож продовжує виконувати обов'язки депутата.

Цікаво, що в обласній раді є ще три сумісника - Олександр Левицький та Микола Вітенко, які є заступниками міського голови Івано-Франківська та Ігор Шевчук, що займає посаду керуючого справами франківського виконкому.

Марія Ткачук вважає, що в цьому вина голови Івано-Франківської облради Олександра Сича. Мовляв, голова перешкоджає їй здійснювати депутатські повноваження та відмовляється забезпечити можливість брати участь у пленарних засіданнях. А сумісники - "вчиняють кримінальні правопорушення, привласнюючи владні повноваження депутата обласної ради, включно із розпорядженням коштами обласного бюджету". Тож подала до суду.

Також прокуратура розпочала провадження проти членів обласної виборчої комісії, що відмовлялися виконувати рішення суду про визнання Марії Ткачук депутата.

Нагадаємо, під час сесії у березні з цього приводу депутати заслухати голову Івано-Франківської обласної виборчої комісії Зіновія Карабіна. Він доповів, що ОВК вже зареєструвала депутатом Марію Ткачук, оскільки вона є наступна за списком. Карабін пояснив, що комісія мотивувалась  ст. 51. ч 7. ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”  щодо сумісників. На запитання, чому Коцюр продовжує бути депутатом та голосує Карабін відповів по-філософськи - "бо ви це допускаєте".

На це голова облради Олександр Сич зауважив, що такими діями ОВК робить обласну раду нелегітимною. Адже замість 84 депутатів у них виходить 85.

"Ні в рішенні ОВК, ні в рішенні суду я не прочитав, що Сергія Коцюра позбавили мандату. Є лиш про те, щоб визнати депутатом Ткачук. І як тільки Марія Ткачук почне приходити на засідання та брати участь у голосуваннях, всі рішення обласної ради стануть неправомочними. Чи ви цього не розумієте, чи ви хочете ліквідувати обласну раду і робите це навмисне?", - поцікавився Сич.

Тоді також слово взяв член обласної виборчої комісії Ігор Ткач з так званою "окремою позицією". Він пояснив, що згідно законодавства заміщення депутатів відбувається тоді, коли є вакантним мандат. І прізвища тут не мають значення, адже кількість мандатів ділять поміж партіями згідно набраної на виборах підтримки. 

"Я думаю, мандат Коцюра не є вакантним. Думаю, що проблема ховається в неповній позовній заяви Ткачук до суду. Можливо, це було навмисно. Адже представник Ткачук у суді попросив зареєструвати, а не визнати обраною депутатом. Депутат автоматично не набирає депутатські повноваження. ОВК мала визнати Коцюра таким, що втратив повноваження. Але такої вимоги у Ткачук до ОВК і суду не було. А суд не може сам виходити за межі позовних вимог, Думаю, що треба звернутись за роз'ясненнями до Конституційного суду, бо тут є колізія - зараз не можна зареєструвати Ткачук депутатом», - вважає Ткач.

Натомість Олександр Сич наголосив, що обласна рада має тільки одне повноваження – позбавити депутата повноваження коли він напише відповідну заяву. Коцюр ж такої заяви не написав.

До теми: Шість депутатів обласної ради можуть втратити мандати