"Це гроші на вітер", - головний медик Прикарпаття переконує, що ліжка у "Смерічці" треба скорочувати


Робота обласного кістково-туберкульозного санаторію "Смерічка", що у Ворохті є неефективною і потребує оптимізації.

На цьому під час засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики наголосив в.о. директора департаменту охорони здоров'я ОДА Микола Стовбан.

Як відомо, напередодні працівники санаторію "Смерічка" перекрили дорогу в Татарові. Люди хочуть, щоб департамент охорони здоров’я ОДА переглянув свій наказ про оптимізацію закладу, згідно з яким планується скорочення ліжко-місць з 310 до 200. Також працівники вимагають звільники головного лікаря медзакладу Романа Мисюгу. З таким же зверненням працівники "Смерічки" звернулись до комісії облради. Про це повідомив голова комісії, депутат-свободівець Манолій Піцуряк, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Натомість у департаменті охорони здоров'я переконані, що скорочення ліжко-місць необхідне.

"Це питання тягнеться вже кілька років. Я був на місці неодноразово і вивчив ситуацію досконало. Є 310 ліжок, але з 2014 року використовується не більше ніж 60 %. А це мільйони бюджетних гривень на вітер. Йде більше ніж 22 мільйони на рік. Тому роботу санаторію необхідно оптимізувати", - пояснює Микола Стовбан.

На це члени комісії запропонували підтримати звернення працівників з прохання до департаменту не скорочувати ліжко-місця до звільнення керівника. 

Водночас Стовбан зауважив, що головний лікар закладу вже отримав дві догани. Його роботу ще раніше визнали неефективною і вже рік намагаються звільнити. Та наказ про скорочення ліжкового фонду в ОДА вважають необхідним. Втім, переконує керівник департаменту, на працівниках це не відіб'ється. Адже у наказі не йде мова про скорочення штатної чисельності. Тож просить депутатів підтримати рішення департаменту охорони здоров'я.

"Але якщо зараз звільнити лікаря, то нам самим прийдеться перекривати дорогу. Бо лікар на безстроковому трудовому договорі. Ми звільнимо його, а він за три місяці поновиться через суд. Не давайте нам рекомендацій про відміну наказу, бо це безгосподарне рішення і я цього робити не буду. Лікар потім вашими рекомендаціями маніпулюватиме в суді. Бо суд точно буде. Там справа навіть не в кандидатурі головлікаря, а в неефективній роботі самого закладу. Кого не постав, поки не буде оптимізації - результату не буде", - переконує головний медик Прикарпаття.

У підсумку комісія вирішила підтримати звернення трудового колективу щодо звільнення керівника та висловили йому недовіру. Також вирішили створити ініціативну групу у складі представників колективу, департаменту та депутатів облради щодо оптимізації роботи закладу.

Нагадаємо, наприкінці листопада минулого року прокуратура заявила про те, що службові особи Ворохтянського обласного кістково-туберкульозного санаторію «Смерічка» та Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, зловживаючи своїм службовим становищем, необґрунтовано розробили на 2016 рік та затвердили кошторис доходів і видатків санаторію. Зокрема, вони збільшили витрати на оплату працівників санаторію за рахунок зменшення витрат на харчування осіб, які перебували на оздоровленні. Внаслідок таких зловживань, державним  інтересам заподіяно збитки на 360 тис. грн.