Дамаська сталь для нескорених: на Прикарпатті готують подарунок морякам


Морські кортики для моряків, які були в російському полоні, створюють на Прикарпатті. 24 вироби з дамаської сталі незабаром вручать їхнім новим власникам.

Коваль Дмитро Ейдер – батько Андрія Ейдера, наймолодшого з моряків, яких захопили в полон під час нападу російських ВМС біля Керчі 25 листопада 2018 року. Він розповідає: «Це кортик мого сина. Він був зроблений першим.Тому що це мій син. Що ми тут бачимо? «Нескорений духом», «Ейдер Андрій». Час, коли був захоплений «Бердянськ» і координати, де він був захоплений», повідомляє Суспільне.

Моряки повернулися в Україну 7 вересня 2019 року. Ідея створити кортики виникла у Дмитра Ейдера та його дружини Євгенії, коли його син з побратимами були в полоні.

Їхня акція «Нескорені духом» об'єднала митців з усієї України. Через Facebook оголосили збір коштів. Усі майстри – волонтери. Працюють безкоштовно.

Деталі, які вимагали литва, виконували в Івано-Франківську. Майстер з художньої обробки металу Віталій Городецький каже: «Ми бачимо по формі тильника якір з українською символікою – тризубом. Це вже наша розробка була. Маємо на увазі, моделювання цієї сфери. Також моделювання цих координат на накладках для ножен – це теж наша розробка. Це ювелірна робота».

Процес литва тривав два місяці. Важливо строго дотримуватися технології. Якщо температура чи тривалість випалювання, якщо температура чи тривалість випалювання невідповідні, виріб можна зіпсувати. «Ми розуміли, що за цю роботу треба бути безсовісним, щоб брати гроші Єдине, на що виділили спонсорські

гроші, це на матеріали. Це було зроблено на пориві. Так само робили всі, хто брав участь у цьому процесі», - каже майстер з художньої обробки металу Всеволод Бажалук.

Виготовлення основи кортиків – теж трудомісткий процес. Ножни - деревяні. їх робили окремо під кожен кортик, оскільки леза – ручної роботи і відрізняються. Мисткиня, дружина Дмитра Ейдера Євгенія Ейдер «одягає» ножни: «Моя робота – це вдягнути ножни у шкіру і зробити підвіску. Досить складно, бо ми робимо це, як у XVIII-XIX століттях. Підганяємо кожну детальку на кожних ножнах. Обережно вдягається, все до міліметра підганяється».

Кортики - це бойова зброя, яку мають право носити лише офіцери. Для того, щоб їх могли носити усі визволені з полону моряки, кортики вручатимуть як медалі. Їх можна буде носити на дійствах, на які одягають нагороди, наприклад, на парадах.

Щодо символіки, то на руків’ї ми бачимо якір в колючому дроті – це означає, що моряки були в полоні. «Люба людина, яка хоч трохи розуміється що це,може взяти цей кортик в руки, «забити» в інтернеті цю дату, цей час, забити ці координати, - і зрозуміти, що сталося тоді. Тобто, чому присвячений цей виріб», - говорить Дмитро Ейдер.