Другий місяць комісія облради не може вибрати кандидатів у поліцейську комісію


У лютому Нацполіція оголосила набір активістів до атестаційної комісії, яка має переатестовувати правоохоронців в Івано-Франківську. Вона складатиметься із п’яти чоловік, два з яких - представники від громадськості. Їх відбирає відповідна комісія облради.

А саме, з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади. Однак, вже понад два місяці комісія не може вибрати двох представників від громадськості.

Як відомо, першу кандидатуру ще на початку лютого висунула ГО "Народна Самооборона Івано-Франківськолї області" - Богдана Мойсишина. А вже у березні з'явилися ще шість претендентів. Зокрема, Ігор Синяк (ГС “Івано-Франківська обласна асоціація учасників та ветеранів АТО”), Віталій Костишин (ГО "Поступовий гурт франківців"), Іван Філіпович (ГО “Громадська барикада”), Іван Качмар (БО “Благодійний фонд “Побратими–УА”), Олександр Лишак (ГО "Правий Сектор") та Володимир Хопта (ГО "Воля"). Окрім того, секретар депутатської комісії Михайло Ерстенюк запропонував делегувати і голову їхньої комісії Тараса Виноградника. Адже вважає, що у атестаційну комісію повинен входити депутат – як представник від народу. Мовляв, їхня комісія в першу чергу повинна знати все, що відбуватиметься.

Водночас Виноградник у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо, виправдовується, що не знає за якими критеріями потрібно відбирати кандидатів. Хоча, закон України «Про національну поліцію» (стаття 51) чітко прописує за якими критеріями потрібно облраді відібрати активістів. Вони повинні мати бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет.

"Як визначати, за якими критеріями – хто старший, а хто молодший, чи може хто має досвід, а хто немає, вищий – нижчий, товстіший – худіший, біографія? Ці критерії, на жаль, не визначені", - роздумує депутат.

Тож голова комісії вирішив всю відповідальність перекласти на представників громадськості та доручити їм делегувати двох представників від себе. Мовляв, між собою розберуться. За його словами, саме ці кандидатури і затвердить комісія та винесе на розгляд сесії.

До слова, раніше планувалося розглянути це питання ще на березневій сесії. Однак, так і не винесли. Виноградник каже, що не встигли, бо порядок денний сесії формується за 30 дні до її проведення.

Що відбуватиметься далі дізнаємося незабаром. Адже вже завтра має відбутись засідання депутатської комісії. Тож може вже цього разу буде затверджено двох представників від громадськості, які пропонуватимуться на розгляд сесії.

До теми: Семеро активістів зголосилися у комісію з переатестації прикарпатських міліціонерів