Хабар чи подяка? Соцмережі розділились через протест франківських лікарів


24 квітня СБУ затримала на хабарі у 4100 гривень завідувача відділення однієї з обласних лікарень Івано-Франківська.

У таку суму медик оцінив проведення операції та видачу виписки про проходження лікування. Кошти 58-річний завідувач одержав у службовому кабінеті. 

Пізніше на сайті ОКЛ громадська рада та лікарі опублікували свою позицію щодо затримання називаючи такі дії - "моральним правом на подяку". Також лікарі виходили на мітинг, щоб захистити колегу. Вони запевняють – колегу підставили.

Натомість у соцмережі думки містян щодо протесту медиків та затриманого лікаря розійшлися. Одні вважають, що медика нахабно підставили, інші навпаки засуджують.

"Лікарі будуть тормозити медичну реформу, бо їм вигідно жити з хабарів, і ліки виписують хворим тих фармафірм, з якими підписані договори за відсотки з навару і їм неважливо, що ці ліки не завжди ефективні в лікуванні", - впевнена Nataliya Titarchuk 

«Мафія в білих халатах! Вам би людоньки пригадали кожну "підставу" ! От тільки потім не дай Боже захворіти ... Хоча і серед медиків є порядні люди», - наголошує Євген Муц.

Натомість  Volodymyr Belko вважає, що краще відразу йти у платну клініку і вимагати від них гарантії, адже ніхто задарма лічити не буде.

«Гроші вимагають всі, без виключення, навіть санітарка заглядає , не кажучи про медсестру. І будуть вимагати, поки "захисники" будуть», - обурюється Софія Павелко.

А от Марта Фіял вважає, що якби лікар не брав то і не підставили.

«Як смішно... «Ми захищаємо себе і білий халат», «Ні – приниженню медиків!», «В моїх руках життя, поважай мене». Мій дорослий син попав в цю лікарню буквально рік назад. Там лікарі важають себе БОГАМИ. Там не стидаються називати суми, вірніше не називати, а писати пальцем на столі. А недавно я робила групу сину, і я була вимушена туди поїхати. То, щоб ви знали, коли хірург, який робив першу операцію, почув, що я другу зробила не в нього зі злістю сказав, що не признає інших медиків і лікарень, бо там не ті спеціалісти», - розповідає Tanya Tarnavskaya.

На думку Ірини Томчук,  для початку потрібно посадили за хабар хоча б 10 лікарів. Завдяки цьому система подяк успішно б закінчилась.

«Він не хабарник. Він фальшивомонетник! Ні!? Ну тоді хоч почитайте що таке хабар і чи є склад цього злочину в діях лікаря який отримує "подяку" чи щось таке інше. Немає!м Це - будь що інше але не хабар! Так говорить закон! Хабар 4100 гривень? Не 4000. Не 4500. Не дивно?», - цікавиться Ігор Фріс.

«Якщо не задовільняють умови праці, заробітня плата - організовуйтеся і виходьте на мітинги - страйки! Добивайтеся своїх прав! Як це роблять лікарі всього світу! Шановні колеги-лікарі, не позорте гідне ім'я лікаря через ті так звані принизливі і ганебні "подяки". А як взяв "подяку-хабар" - відповідай, як і всі, бо закон один для всіх! Інакше ми цю систему не зламаємо!», - наголошує Тарко Береж.

До теми: Стало відоме прізвище лікаря ОКЛ, якого спіймали на хабарі