Мешканці Опришівців радять перенести бітумну установку у "Буковель"


Сьогодні, 20 серпня, до івано-франківського аеропорту прийшли мешканці мікрорайону Опришівці, щоб висловити свій протест проти будівництва асфальтного заводу. З'ясувати чи й справді є на території аеропорту асфальтний завод прийшли й громадські активісти та представники влади, адже заявлють, що ніяких дозволів на таку діяльність не видавали.

Серед присутніх були заступник міського голови Зіновій Фітель, депутати міської ради, заступник директора департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА Володимир Ілійчук та директор департаменту екології та природних ресурсів Ріяфет Гасимов. 

Відтак, директор аеропорту Петро Осипенко та керівник фірми "Скорзонера", що є концесіонером аеропорту запросили всіх подивитись, що насправді звели на території аеропорту. Як запевнив директор "Скорзонери" Роман Родзоняк, це ніякий не асфальтний завод, а "якісна датська екологічно-чиста установка, де виробляють бітумну емульсію". Та не встигли люди до неї дійти, як вітер приніс їдкий запах розпеченої смоли, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Тож, мешканці Опришівців "поцікавились" у представників влади, хто ж дав дозвіл на її встановлення. Однак вони відмовилися коментувати ситуацію, допоки не підготують офіційні звернення до "Скорзонери", щоб ті роз’яснили, що виготовляють. А також, щоб екологи дали пояснення чи вона несе шкоду довкіллю.Та така відповідь людей не влаштувала. Вони вимагають демонтувати бітумну установку та не хочуть вести жодних розмов "чи несе вона шкоду". 

Люди також поцікавилися дозвільними документами у директора "Скорзорнера" Романа Родзоняк чи є дозвільні документи, при тому порадивши, "перенести екологічну бітумну установку до "Буковелю"" Натомість Родзоняк відповів, що вони орендують територію аеропорту, тож договір дозволяє вести господарську діяльність, отже дозволів більше не брали. 

Намагався заспокоїти людей директор аеропорту Петро Осипенко запевнивши, що вони виготовляють бітумну емульсію для потреб аеропорту.

"Якщо тільки для потреб аеропорту, то ми заблокуємо виїзд, а ви робіть собі тут все що завгодно. Можете бітумувати хоч цілий аеропорт", - відповідають люди.

Натомість інші говорять, що немає сенсу блокувати виїзд, оскільки машини з емульсією виїжджають через Крихівці. 

Як відомо, міський голова Івано-Франківська заявив, що нардеп Шевченко без дозволу будує асфальтний завод на території аеропорту.

Нагадаємо, ще раніше в соцмережах поширилась інформація про те, що фірма «ПБС», яку пов’язують з народним депутатом Олександром Шевченком, встановлює на території аеропорту емульсійну установку для виробництва бітуму. Раніше аеропорт Івано-Франківська був переданий у концесію фірмі «Скорзонера», яку також пов’язують з Шевченком та фінансово-промисловою групою «Приват».

Довідково: Бітумна емульсія – це високотехнологічний, в'язкий матеріал, що представляє собою розподілений у воді й стабілізований спеціальними добавками бітум. Випускаються катіоноактивні емульсії різного призначення: - для шарів зчеплення (підґрунтовка підстав); - для ямкового ремонту, холодних сумішей й асфальтобетонів; - для поверхневої обробки.

Фото і деталі згодом.