Мовчати та ігнорувати? На комісії облради посперечались через ситуацію з депутатом-атовцем


Сьогодні, 16 серпня в Івано-Франківську відбулося засідання постійної комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей.

Зокрема, вирішили підготувати звернення, аби не допустити продажу бази Нацбанку в Яремче.

Не обійшлось і без скандалу. Зокрема, голова Яремчанської регіональної спілки учасників АТО Володимир Губарчук звинуватив голову комісії Наталю Чаплинську в тому, що насміхалася з їхнього побратима, поширивши новину у соцмережі.

Мова йде про ситуацію, коли п’яний депутат Яремчанської міськради, учасник АТО Андрій Стельмащук з криком "Стаять, мусара!" підбіг до службового автомобіля патрульної поліції. Чоловік добряче дебоширив, спробував ударити перехожого, тож поліціанти його затримали. Під час спілкування з поліцією затриманий співав повстанських пісень, вживав нецензурну лайку, подавав свої "пропозиції" щодо покращення роботи патрульної поліції та заявив про викрадення нардепом депутата Івано-Франківської облради. Однак на цьому пригоди депутата не закінчилися. Вже наступного дня – він повідомив про фейкове рейдерське захоплення офісу «ВОЛІ», яку, до слова і представляє в Яремчанській міській раді. Слід зауважити, що інформацію про пригоди депутата-ветерана розповсюдила прес-служба поліції, а від неї – всі місцеві та навіть всеукраїнські ЗМІ.

Натомість Губарчук наголосив, що Стельмащук воював у складі 128-ї бригади, а після повернення додому вже тричі до цього інциденту проходив лікування у психіатрії. Тож поширення інформації про його поведінку вважає насмішкою та знущанням.

Втім, Наталія Чаплинська наголошує, що своїм постом як психолог намагалася привернути увагу до такої великої проблеми в українському суспільстві, як психологічна реабілітація та лікування ветеранів, що пройшли війну. Психолог наголошує, що наразі на це майже не звертають уваги, а реабілітацію проходять одиниці. Тож вважає неприпустим замовчувати такі ситуації.

Її підтримав і голова ГО «Івано-Франківське об'єднання воїнів АТО» Роман Перцей. Втім, зазначивши, що потрібно розділяти статус депутата і статус учасника бойових дій. Він додав, що такі інциденти бувають у кожному районі, от тільки не випливають на показ суспільства.

Також зайшла мова про те, що конфлікт трапився коли Стельмащук був добряче напідпидку.

«Чому ви мовчите про те, що він перебував у стані алкогольного сп’яніння?! Він же не сам пив, а йому наливали побратими, не забувайте про це», - обурився активіст, учасник АТО Костянтин Шестаченко.