На Калущині зведуть тимчасовий міст, аби люди не ходили аварійним


Сьогодні, 10 липня в Івано-Франківській облраді відбулось засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків.

Серед іншого, депутати обговорили наслідки паводку 27-29 липня, що наробив шкоди на Івано-Франківщині. Найбільших збитків негода наробила у Калуському, Богородчанському, Городенківському, Снятинському районах, Загвіздянській і Витвицькій ОТГ. Зокрема, пошкоджено 8 автомобільних мостів, 5 ділянок берегоукріплень, пошкоджено 30 ділянок автомобільних доріг місцевого значення.

Як зауважив голова комісії Микола Палійчук, наслідки паводку мають ліквідовувати коштом місцевих бюджетів, оскільки його віднесли до некласифікованої події.

"Нам потрібно звернутись до облдержадміністрації щодо виділення коштів з резервного фонду на першочергові роботи, аби дати людям можливість добиратись до своїх домівок чи інших міст. Адже, як ви знаєте, вода змила кілька мостів у Калуському та Снятинському районах. Наразі в обласному резервному фонді є понад п'ять мільйонів, які можна використовувати. У вересні, як буде перевиконання, то зможемо додати коштів", - зазначив Палійчук.

За словами начальника Івано-Франківського відділу комплексного проектування ДП “Укрдіпродор” Миколи Кузьми, у Калуському районі зруйнувався міст, який з’єднує село Довге-Калуське із селом Пійло. 

"Там треба звести тимчасовий об'їзний міст допоки не буде відремонтований постійний. Адже зараз багато людей залишають транспорт і пересуваються аварійним пішки, бо в об'їзд треба їхати 20 кілометрів. Але там така висота, що до біди недалеко. Ми вже підрахували, що для тимчасово потрібно 650 тисяч гривень. Сільрада такі гроші не знайде",  - зазначив Кузьма. 

На запитання голови облради Олександра Сича щодо ціни ремонту зруйнованого повінню моста, спеціаліст відповів, що мова йде про 8-10 мільйонів гривень.

"Це буде зроблено дві опори та три прольоти. Але на експертизу, тендер і ремонт потрібен час, тож потрібно терміново робити об'їздний та цей перекрити. Бо ще дві опори можуть просісти на 10-15 сантиметрів і тоді вже впадуть балки. Тобто, є небезпека повної руйнації, бо течія якраз підмиває", - каже чиновник.

Відтак, на комісії вирішили підготувати звернення до ОДА щодо виділення 500 тисяч гривень на об'їздний міст. Ще 150 тисяч раніше пообіцяло виділити одне із місцевих підприємств.

Також на комісії зайшла мова про відновлення дороги на території Старо-Угринівської сільради, де вода забрала частину проїздної дороги. На її відновлення потрібно близько 300 тисяч гривень. Їх теж пропопонують виділити з резервного фонду

До теми: На Калущині паводок зруйнував міст