На операцію та навіть більше: У мережі миттєво зібрали гроші для франківського «Канта»


У неділю, 16 квітня побили пана Василя, що відомий багатьом як Пане Дайте Пару Копійок.

Франківець Ростислав Шпук на своїй сторінці у соцмережі Facebook розповів, що відвіз франківського Канта в лікарню, та попросив небайдужих за змогою зібрати кошти на операцію та подальше лікування.

Як почувається пан Василь та зібрані кошти Шпук розповів сьогодні.

«Око майже повернуло собі колір, із земельного він перетворюється на природній небесний. А також 30% зору. Наче це частка, яка супроводжує колір, насправді ж - добра робота лікарів.

Але головний результат цього випадку – вражаюча реакція. Громада виявилась не просто легковблаганною, вона накрила лавиною благодійності. 

Хтось не пошкодував 1000 грн. Хтось анонімно, без вказання прізвища, вніс 500 - на око, але не про людське око - не залишивши записки в умовній "стіні плачу". Хтось перечислив 7, які розчулюють не менше, і не обов’язково тому, що долучився той, для  кого це помітна сума, це так само може бути хтось, що не наважувався піднести копійку «вживу», вважаючи на ціпок прохача, і тепер наздогнав дистанційною змогою, через банківську транзакцію», - написав Шпук.

За його словами, люди переказували кошти настільки, що це розчулило пана Василя.

Попри надходження допомоги лікарі долучились до благодійності, зумівши стаціонарну частину лікування дорогими засобами зробити фактично безкоштовною.

«Заощаджені таким чином кошти Кант сьогодні вирішив витратити на лікування своєї аварійної ноги і хребта, за якими давно плаче клініка, тобто ваші надходження все одно будуть використані за призначенням. А самі призначення, викарбувані у банківських платіжках, зробили ці платежі літературними. Не даремно сайті Московскоґо Комсомольца під новиною "В Ивано-Франковске зверски избили нищего, считающегося визитной карточкой города", стоїть тег не «Распяли мальчика», а тег «Книги».

Хоча сам він наголошує, що не є жебраком. Як не є жебраками застиглі на Рамблі, що фотографуються за гроші. Він на середині Сотки - як спіраль посеред лампочки - тримає розжарення, він - "батяр" - атракціон, пропозиція гри у рольовий гоп-стоп. Як сказав Андрій Гольча, він - автомат щастя: закинув пару копійок і смієшся півдня. 
Він з самого початку "кар'єри" насторожував тим, що брав не у всіх, з вибірково - нежебрацькою невсеядністю. 
Бо знає міру, звик до почуття міри. І ось ця міра сама зрадила йому, не він їй: неочікувано отримав багато пенсій одразу. Він розплакався», - розповів Ростислав Шпук.