Очільник патрульної поліції Франківська про роботу над помилками та погрози від водіїв


Рік тому, 31 січня, дві сотні патрульних Івано-Франківська на площі перед адмінбудинком склали присягу на вірність українському народу. Треба зауважити, відбирали майбутніх копів ретельно, адже в Івано-Франківську на одне місце претендувало два десятка осіб. Далі було активне навчання та перші патрулювання.

За роботою нової поліції франківці слідкували дуже ретельно, одні всіляко намагались підтримувати, інші – ж навпаки – нищівно критикували. Сьогодні за плечима патрульної поліції перша річниця роботи. Позаду – перші досягнення та помилки.

Як зауважує начальник патрульної поліції Дмитро Міхалець у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо, найважливішим досягненням для них є рівень довіри мешканців Івано-Франківська.

«Донедавна рівень довіри до міліції сягнув дна. Зараз ситуація змінилась – люди довіряють патрульним. Довіряють мені як керівнику поліції та готові підтримати. І прикладом цього є конфлікт між мною та паном Чайковським, що зараз вирішується у суді. Багато франківців стали на мій захист та висловлювали підтримку. І очевидно, що саме завдяки роботі патрульних. Бо якби не було довіри до поліції, не було б і підтримки керівника. Без них я не керівник. І моя робота та мій рейтинг - це наслідок їхньої прямої роботи на лінії. Вони є взірцем. Саме вони представляють поліцію на вулиці. Як працюють, відносяться до франківців, незалежно від того, чи це безхатченко, чи це бізнесмен високого рівня. Саме від цього і сформувався такий високий кредит довіри», - зазначає Дмитро Міхалець.

Щодо дрібних помилок у роботі, то очільник поліції їх визнає. Втім, наголошує, що над ними ретельно працюють – вивчають та розбирають. Також щомісяця для патрульних проводять різнопланові навчання, запрошують юристів, представників Головного управління Нацполіції, прокуратури та судів. Адже траплялось, що водій-порушник уникав покарання через неправильно складений патрульними протокол. І його у підсумку скасовував суд.

«Ми над цим працюємо постійно, беремо адмінматеріали, вивчаємо їх і акцентуємо увагу на помилках, аби в подальшому їх не допускали. Скажу чесно, за рік роботи є результат. Не кажу, що в нас було все ідеально і без помилок. Вони були і це нормально. Але ми на них вчимось і будемо максимально вдосконалюватись у роботі», - зазначає начальник поліції.

Треба зауважити, за рік роботи патрульну поліцію Івано-Франківська покинуло восьмеро осіб.

«П’ятеро звільнились з особистих причин, ще троє перевелись на службу в інше місто. Думаю, такий показник є нормальним. Є такий момент, що з часом людина звикає до роботи, приходить сіра буденність, виникають певні складнощі. Наша робота як керівників давати їм мотивацію працювати далі», - підкреслює Міхалець.

За словами Дмитра Міхальця, одним із пріоритетів у роботі патрульних є профілактика порушень. Зокрема, патрульні намагаються зменшити кількість ДТП з смертельними наслідками, привчаючи водіїв дотримуватись обмежень швидкості та пристібаючись пасками безпеки. Та найбільше зусиль спрямовують на виявлення нетверезих водіїв.

«Водій, що керує авто у стані алкогольного сп’яніння несе велику загрозу не тільки собі, а всім оточуючим. Я дуже зневажаю позицію людей, які сідають п’яними за кермо, а потім приходять з вимогою скасувати протокол. Хоч на відео чітко видно, що людина поводить себе неадекватно, відмовлять від медичних освідчень та проходження на місці тесту на стан алкогольного сп’яніння», - каже керівник франківських копів.

Міхалець визнає, що порушники часто намагаються маніпулювати статусами, погрожувати звільненням та тиснути «зв’язками».

«Відверто, спроб тиску від керівництва не було. Втім, самі водії-порушники часто опускають до погроз як і патрульним, так і мені. Втім, всі знають, що я людина принципова і на таке не ведуся. Є помилка патрульних, то ми готові це визнавати, але залякати нас не вийде. Особливо, не може бути поблажок до нетверезих водіїв. Це моя тверда позиція і багато кого це не влаштовує. Мабуть, саме цим я і багато кому заважаю», - вважає керівник франківських патрульних Дмитро Міхалець.

Редакція Бліц-Інфо просить оцінити роботу патрульної поліції за рік.

До теми: Річниця патрульної поліції: Найрезонансніші зустрічі водіїв з франківськими копами

Дмитро Міхалець впевнений, що немає права здаватись і зраджувати довіру франківців