Олександр Сич про позов кандидатки в депутати від "Самопомочі": Це диверсія проти облради


У четвер, 16 листопада Івано-Франківський окружний адміністративний суд розпочне рогляд позову Марії Ткачук проти голови обласної ради Олександра Сича.

Як повідомляли кореспонденти Бліц-Інфо, вже півтора року кандидатка у депутати від "Самопомочі" Марія Ткачук намагаться відібрати депутатський мандат у свого однопартійця Сергія Коцюра. Причина - його було призначеного першим заступником Коломийського міського голови. Оскільки закон забороняє таке сумісництво, Ткачук пішла до суду, аби зобов'язати ОВК визнати депутатом її.  Адже саме вона наступна за партійним списком. Суд задовільнив її повноваження частково та зобов'язав обласну виборчу комісію визнати Марію Ткачук депутатом замість Сергія Коцюра. Втім, Коцюра мандату не позбавили, а сам він відповідної заяви так і не написав, тож продовжує виконувати обов'язки депутата. 

Марія Ткачук вважає, що в цьому вина голови Івано-Франківської облради Олександра Сича. Мовляв, голова перешкоджає їй здійснювати депутатські повноваження та відмовляється забезпечити можливість брати участь у пленарних засіданнях.

Натомість Олександр Сич вважає позов диверсією проти обласної ради. Каже, йому однаково, хто буде депутатом - Коцюр чи Ткачук.

"З цього приводу я звертався до обласної виборчої комісії з проханням надати документ, що Сергій Коцюр позбавлений повноважень, а Марія Ткачук має стати депутатом як наступна у списку "Самопомочі". Ні суд, який розглядав це питання, ні ОВК чітко не сформулювали, що Коцюр позбавлений повноважень. Якщо на сьогодні Коцюр не позбавлений повноважень, а Марія Ткачук набуде повноважень депутата, то обласна рада автоматично стане нелегітимною. Бо вона замість визначених законом 84 депутатів налічуватиме 85. І тоді будь які рішення, прийняті облрадою, будуть неправомірними", - підкреслює голова облради у коментарі Бліц-Інфо.

На думку Олександра Сича, Ткачук мала подати позов до обласної виборчої комісії, аби суд зобов'язав ОВК вивести Коцюра з депутатів облради.

"Інакше це виглядає диверсією проти обласної ради. Якщо Ткачук стане 85-тим депутатом, то облрада припининь повновадення, бо вона буде неправочинною", - каже очільник депутатського корпусу.

Олександр Сич підкреслює, що в цьому випадку обласна рада має тільки одне повноваження – позбавити депутата повноважень коли він напише відповідну заяву. Сергій Коцюр ж такої заяви не написав.