Підпільна група ОУН «Печера» в Станіславові


До 75-річниці створення УПА редакція Бліц-Інфо спільно з Музеєм визвольної боротьби імені Степана Бандери підготували цикл матеріалів про діяльність повстанців на Прикарпатті.

Підпільники ОУН діяли під носом Станіславівської міліції. Підпільну групу ОУН організував Станіславівський надрайонний провід в 1946 року, яка доволі довго діяла на околицях нашого міста.

На початку 1948-го група, яка отримала кодову назву «Печера» перебазувалася у саме місто  - на вулиці Княгинин. З метою ефективної конспірації було вирішено зробити примітивну криївку неподалік від райвідділу міліції (на вул.Галицькій , 40). Криївку спорудили в господарстві Анни Терешкун у стодолі. Протягом 1948-1949 рр. підпільна група, яка складалася з Гросберг Василя «Зенка», Соколовської Анни «Іванни» та Сміжак Анни «Ягідки» виготовили та поширили сотні листівок та карикатур на Сталіна.

Напередодні Великодня 1949 до господарства прибуло п’ять чи шість вантажівок вояків МГБ. Офіцер написав записку з вимогою до підпільників здаватися і запевненням, що їм нічого не буде. Тоді вручив записку господині і наказав передати її підпільникам у криївку. Повстанці відмовилися здатися і трьома револьверними пострілами покінчили з собою. Тіла підпільників витягнули з криївки та закинули на машину. Так, обірвалося життя трьох юних борців за Незалежність.

Зараз на тому місці встановлено меморіальний знак.