Як італієць рятував життя упівців та стояв за Україну зі зброєю в руках


До 75-річниці створення УПА редакція Бліц-Інфо спільно з Музеєм визвольної боротьби імені Степана Бандери підготували цикл матеріалів про діяльність повстанців на Прикарпатті.

В спогадах та документах про український визвольний рух 1940-1950-х рр. ми знаходимо згадки про участь не тільки українців, а й іноземців у збройній боротьбі проти двох тоталітарних режимів. Не виключенням стали й італійці.

В ході дослідження вдалося встановити дані про участь шести італійців в УПА. В багатьох читачів закрадеться думка: звідки ж взялися італійці на території України?

Як відомо Італія виступила союзницею Третього Рейху і для участі в поході проти СРСР виступили й італійські війська. Так, на листопад 1942 р. близько 235 тисяч італійських вояків воювали проти Радянського Союзу. Однак уже влітку 1943 року режим Муссоліні було скинуто і більшість вояків італійців були роззброєні німецькими частинами.

Саме ці події стали моментом коли до УПА перейшло кількох італійців. Про одного з них піде мова далі. Августо Донніні, який в УПА отримав псевдо “Михась” . Народився 1920 року у Римі в багатодітній сім’ї.

Навчався спочатку в народній школі, а потім вивчав медицину. З 1943 році в УПА, виконував функції лікаря спочатку у сотні “Різуна”, потім був відправлений до сотні “Довбуша”. Був не тільки медиком, але й активно боровся зі зброєю в руках.

Загинув 25 лютого 1946 р. в селі Вікняни Тлумацького району. Слід сказати, що жителі села бережуть пам’ятають про італійця, адже одна з вулиць носить його ім’я.

На фото могила італійця в селі Віктяни, що на Тлумаччині

Ярослав Коретчук, директор Музею визвольної боротьби ім. Ст. Бандери