Підприємці та посадовці дискутували, якими мають бути вивіски в Івано-Франківську


Сьогодні, 18 жовтня в Івано-Франківську провели круглий стіл, щоб обговорити зміни розміщення вивісок.

На нього завітали чиновники, представники суб'єктів господарювання, що мають стосунок до виготовлення, розміщення та користування вивісками, а також представники туристичної галузі міста.

За словами заступника директора департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Світлани Лосюк, наразі у місті діють норми розміщення вивісок затверджені ще 9 вересня 2011 року, зміни вносилися у 2012 році, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«У підприємців виникають питання, адже новостворена муніципальна інспекція з благоустрою проводить перевірки вивісок на правильність розміщення», - зазначила чиновниця.

Як відомо, розмір вивіски на фасадах не повинен перевищувати три метри. Водночас правила їх розміщення на пам’ятках архітектури дещо інші.

Директор «Реклама-центр» Ігор Шкляр зауважив, що вони мають багато думок щодо вивісок.

«Впевнений, що у Франківську немає жодної вивіски, яка б не підпадала під демонтаж у Європі», - наголосив підприємець.

За його словами, зовсім неправильно, що на фасадах будинків заборонено розміщувати щось крім назви магазину, адже потенційний клієнт не зайде до магазину, якщо не знатиме інформації про товар, який там реалізовують. Окрім того, на думку підприємця, також неправильно, що зараз розпочали встановлювати вивіски без освітлення.

Тож він запропонував створити робочу групу в яку б ввійшли представники, що виготовляють рекламу та їхні клієнти і самі вирішили якими мають бути правила розміщення вивісок.

У свою чергу директор департаменту архітектури Дмитро Нижник наголосив, що товари продаються на прилавках закладу, а не на фасаді.

Водночас представник відділу захисту архітектурної спадщини звернув увагу на те, що навіть зафарбований фасад біля магазину вважається рекламою.

Голова ради підприємців Перто Строїч зазначив, що влада пішла в правильному напрямі змінюючи вивіски. Однак, «підприємцям викручують руки у часовому плані». Як відомо, муніципальна інспекція з благоустрою на демонтаж вивіски дає десять днів, а за цей час підприємець не може виготовити новий паспорт та нову вивіску. Тож він запропонував збільшити час на усунення невідповідностей. З ним погодилися більшість підприємців присутніх на круглому столі. Однак представник муніципальної інспекції з благоустрою, зазначив, що часовий термін демонтажу вивісок затверджений виконкомом.

Один з підприємців запропонував у соцмережі Фейсбук провести головування, де б франківці самі вирішили, чи не захаращене місто рекламою.

Послухавши всі сторони, Лосюк ззаначила, що в місті все ж є проблеми з розміщенням вивісок. В той же час вони повинні гармонійно бути вписані у антураж будинків.

До теми: Красу франківських пам’яток більше не ховатимуть під рекламою