Постанова як дишло: Держгеонадра вимагає від прикарпатських депутатів вже трьох негайних дозволів на видобуток нафти і газу


Івано-Франківська обласна рада отримала від Держгеонадра ще два листа з вимогою розглянути питання про надання спеціального дозволу на користування надрами з посиланням на зміни у постанові Кабміну.

Як відомо, напередодні до обласної ради надійшло звернення з вимогою терміново розглянути на сесії на надати відповідь про надання дозволу на видобуток нафти й газу ТОВ «ПАРІ» на Чемигівській площі. При цьому, зазначивши, що відповідно до змін у постанові Кабміну, обласна рада має прийняти рішення у зазначені терміни. До слова, такі зміни Кабінет міністрів зробив зовсім нещодавно - 16 грудня 2015 року.Тож відтепер, якщо від облради «не надходить погодження у встановлений термін, вважається, що клопотання (заявка) погоджене». Тобто, дозвіл на видобуток нафти і газу буде наданий автоматично.

Слід зауважати, термін, наданий прикарпатським депутатам для розгляду даного питання – до 19 лютого.  Як пояснив у коментарі журналісту Бліц-Інфо голова обласної ради Олександр Сич, такі строки є порушенням одразу кількох законів. Адже депутати мають отримати проекти рішень, що виносяться на сесію, як мімінум за 20 днів до розгляду.  Тож запевнив, що негайної сесії не буде, а питання розглядатимуть у березні.

«Тож облрада надасть відповідь про те, що сесія має відбутись у першій половині березня. І,серед іншого, буде винесене дане питання про надання спеціального дозволу на видобуток нафти й газу. Ну а чи надавати його, вже вирішать депутати обласної ради. Якщо ж у Держгеонадра зреагують неадекватно і зарахують це як автоматичну згоду, то підемо до суду», - запевнив Сич.

Та вже сьогодні до облради надійшли ще два схожих листи щодо погодження дозволів на користування надрами з посиланням на ту ж постанову. Їх в Держгеонадра вимагають розглянути до 27 лютого.  Якщо у ці терміни облрада не вкладеться – зараховують як «мовчазну згоду».

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів голова облради Олександр Сич, виклавши на підтвердження своїх слів скан-копії документів

"Нинішній Уряд грубо знущається над місцевим самоврядуванням і над України таким законодавством. Свідченням цього є горезвісне Постанова N 1173 від 16.12.2015 р., яка всупереч законам про місцеве самоврядування і про доступ до публічної інформації дозволяє Держгеонадра в імперативний формі диктувати обласним радам терміни, протягом яких ті зобов'язані приймати рішення про надання спеціальних дозволів на використання надр, а в разі недотримання цих термінів вважати, що рада надала "мовчазну згоду". Перше таке подання надішло від Держгеонадра тиждень тому на використання ясним гірської площі із встановленням граничного терміну розгляду 19 лютого. Сьогодні надішли ще два аналогічні подання із вимогою їх розглянути до 27 лютого. Зрозуміло, що в такі короткі терміни відповідні проекти таких серйозних рішень депутати просто не в змозі опрацювати. Та це суперечить в вимозі законодавства про доступ до публічної інформації подавати такі рішення до відома громадськості за 20 днів до їх прийняття. Та й сесію обласноі ради ми д не будемо збирати щотижня? Закон про місцеве самоврядування врегульовує періодичність сесій - не рідше одного ращу у квартал. Висновок - ділки із Кабміну спеціально створюють умови, при яких би хотіли без відома вищого представницького органу краю користуватися його багатствами. Не дозволимо новітнім "каліфам на годину" грабувати наш край! Якщо потрібно - будемо судитися!", - резюмує очільник обасної ради.

До слова, компанія, що претендує на видобуток нафти й газу на Івано-Франківщинівходить до кіпрського холдингу «Бурізма», власником якого є скандальновідомий Микола Злочевський, що займав посаду міністра екології при Януковичі. 

Також із прізвищем Злочевського пов'язують ще кілька корупійцний скандалів.