Олександр Сич не порушуватиме закон заради негайного надання дозволу на видобуток нафти. І готовий йти до суду


Івано-Франківська обласна рада отримала від Держгеонадр листа з вимогою розглянути питання про надання спеціального дозволу на видобуток нафти й газу ТОВ «ПАРІ» на Чемигівській площі . При цьому, зазначивши, що питання депутати мають розглянути на сесії до 19 лютого та посилаючись на зміни у постанові Кабміну «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами».

Слід зауважити, відповідно до змін у цій постанові, обласна рада має прийняти рішення у зазначені терміни. У разі, якщо від облради «не надходить погодження у встановлений термін, вважається, що клопотання (заявка) погоджене». Тобто, дозвіл на видобуток нафти і газу буде наданий автоматично.

Як зауважив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич у коментарі Бліц-Інфо, негайного скликання засідання не буде. Адже цим буде порушено одразу кілька законів.

«Облрада надасть відповідь про те, що сесія має відбутись у першій половині березня. І,серед іншого, буде винесене дане питання про надання спеціального дозволу на видобуток нафти й газу. Ну а чи надавати його, вже вирішать депутати обласної ради. Якщо ж у Держгеонадра зреагують неадекватно і зарахують це як автоматичну згоду, то підемо до суду», - запевняє Сич.

Адже, за словами очільника облради, навіть теоретично винести це питання на сесію у визначені терміни неможливо.

«Держгеонадра дають нам термін до 19 лютого. Тобто, до 10 днів. А згідно закону про доступ до публічної інформації ми повинні кожен проект рішення, що подається на розгляд сесії публіковувати та подавати депутатам на опрацювання за 20 днів. Тобто, через постанову Кабміну ми маємо порушити ряд законів», - підкреслює голова прикарпатських обранців.

На думку Олександра Сича, ця постанова абсурдна та суперечить законодавству про місцеве самоврядування.

«Теоретично, можна допустити, що через кожних п’ять днів Держгеонадр буде надсилати документ з вимогою розглянути та погодити. І я теоретично, як голова обласної ради буду зобов’язаний кожних п’ять днів скликати сесію. Хіба це реально? Зрозуміло, що ні. Водночас, закон  про місцеве самоврядування говорить про те, що сесія обласної ради відбувається не рідше одного разу на квартал. А нам імперативно зобов’язують до такого-то числа прийняти рішення. Тобто, хочуть, аби ми збирали сесію за помахом руки якогось чиновника з Києва. Тим більше, постанова – це підзаконний акт і не повинна суперечити закону. А Кабінет міністрів прийняв постанову, якою фактично намагається напівкримінально «віджимати» в органів місцевого самоврядування право вирішувати та впливати на використання тих надр, які знаходяться на території тої чи іншої обласної ради. Якщо вони будуть продовжувати практику брутального порушення прав місцевого самоврядування, зокрема, прав обласної ради, ми змушені будемо подавати до суду»,  - наголошує очільник прикарпатської облради.

Оскільки, підкреслює свободівець, постанова не може буде вищою за закон.

«Як і багато інших «новацій» теперішнього уряду ця постанова – абсурд та брутальне порушення прав місцевого самоврядування. Це фактично ще один доказ децентралізації на словах і жорсткої централізації в чинній політиці уряду. Наш орган місцевого самоврядування, який обраний через вибори, а не призначений зверху, хтось зобов’язує вчиняти всупереч закону, на підставі якого ми й діємо», -  додає Олександр Сич.

До слова, компанія, що претендує на видобуток нафти й газу на Івано-Франківщині входить до кіпрського холдингу «Бурізма», власником якого є скандальновідомий Микола Злочевський, що займав посаду міністра екології при Януковичі

Також із прізвищем Злочевського пов'язують ще кілька корупійцний скандалів.