Прикарпатські депутати просять державну програму психологічної реабілітації бійців


Сьогодні, 30 червня, в Івано-Франківську триває чергова сесія обласної ради. На порядку денному близько 70 питань.

Серед іншого, депутати прийняли звернення до президента та прем’єр-міністра щодо розроблення та прийняття державної програми психологічної реабілітації учасників АТО.

Як зауважила голова комісії облради щодо проблем учасників АТО, депутатка-свободівка Наталя Чаплинська, кількість демобілізованих бійців на території Прикарпаття вже понад 6 тисяч.

«Тож така державна програма є дуже на часі, оскільки вже маємо негативні наслідки її відсутності. І вбивства, і хуліганські дії. Загалом в Україні ця проблема дуже актуальна, адже через відсутність реабілітації розвалюються родити, вчиняються суїциди. Наразі ж це все тільки на місцевому рівні та волонтерських засадах. На державному діє лише схема допомоги бійцям, які пройшли бойові дії, у вигляді санаторно-курортного відпочинку. Вона є досить слабкою щодо вирішення психологічних проблем самого бійця і його родини. Адже орієнтована більше на оздоровлення бійця, а не на його психологічну реабілітацію»,  - підкреслила Чаплинська.

На потребі такої програми наголосив і голова обласної ради Олександр Сич, закликавши депутатів до голосування.

Тож, як йдеться у зверненні, слід вивчити і перейняти досвід держав, де вже є розроблені програми реабілітації та абілітації військовослужбовців після повернення з гарячих точок та бойових дій (США, Ізраїль та Балканські держави). Також використати напрацювання з психологічної реабілітації фахових громадських організацій учасників АТО, де працюють психологи чи психотерапевти з власними ініціативними розробками, які мають добрі результати щодо відновлення бійців і повернення їх адаптованими в родину та суспільство.

«Результатом отриманих знань і навиків мала б бути розроблена програма психологічної реабілітації ветеранів АТО та учасників бойових дій. До розроблення і реалізації програм реабілітації долучити Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціальної політики України, Міністерство оборони України, експертів та науковців відповідного профілю, а також громадські організації. Кожен воїн, який захищає Україну і тримає мирне небо над нами, повинен отримати всебічну підтримку»,  - йдеться у документі.

У підсумку за це питання проголосували 65 депутатів. 

Нагадаємо ,на початку сесії до зали прийшли активісти та бійці АТО. Опісля депутати прийняли звернення з вимогою врегулювати економічну і соціально-політичну ситуацію в Україні.