Спокутувати працею: Як засуджені до громадських робіт франківці відробляють свої проступки


Сів п’яним за кермо, посварився з дружиною чи поцупив телефон і отримав громадські роботи. Часто ми можемо почути, що когось засудили до громадських робіт за ті чи інші незначні злочини, проте що саме являють собою такі роботи не всі розуміють.

Тож кореспондент Бліц-Інфо зясовував як проходять громадські роботи іванофранківці. 

Як розповіла заступник начальника відділу з питань пробації (колишня КВІ) Віра Піндус, громадські роботи полягають у суспільно-корисній безоплатній праці за місцем проживання засудженого чи адмінскарги.

«Громадські роботи є двох видів: за кримінальне правопорушення (незначне) і адмінстягнення у вигляді громадських робіт. За кримінальне правопорушення присуджують від 60 до 240 годин по 4 години на день (неповнолітнім вдвічі менше), за адмінстягнення дається від 20 до 40 годин. Кожен засуджений повинен відпрацювати щодня по 4 години у вільний від роботи і навчання час. Як правило, вони займаються благоустроєм території міста і прилеглих сільських рад», - пояснює інспектор.

Загалом, станом на 1 березня у Франківську до громадських робіт було засуджено 28 осіб за злочини невеликої і середньої тяжкості та 34 адмінпорушники. У відділі розповідають, що найчастіше до них потрапляють чоловіки (80%) молодого і середнього віку. Загалом так карають за дрібні крадіжки, порушення громадського порядку, вживання нецензурної лексики, скандали вдома чи нанесення легких тілесних.

 «Дуже важко працювати з наркоманами і алкоголіками, адже вони безвідповідально відносяться, як до своєї основної роботи, так і до виконання громадських робіт. В Івано-Франківську цьогоріч у нас прогульників не було, у області - троє. Звичайно прогули бувають з різних причин: хворіла людина  чи доглядала за дитиною. Якщо це документально підтверджено, то до них немає претензій. Якщо ж ні, то ми виносимо попередження про притягнення до відповідальності», - каже Віра Піндус.

До речі, відповідальність за прогули може бути від штрафу чи адмінарешту до кримінальної відповідальності.

Інспектор пояснює, що покараним не призначають роботи, які потребують спеціальної кваліфікації. Як правило це благоустрій, прибирання територій, допомога в обрізуванні кущів, дерев, прибирання кладовищ.  Бувають випадки, що люди просять відправити їх в інший район.

«Якщо він живе на Каскаді, то просить відправити наприклад у міський парк і працює в робочий час коли менше людей з його району гуляє.  Людям соромно, але в цьому частково і є основна суть такого покарання», - резюмує Піндус.

За кожним порушником закріплена особа, яка відповідає за техніку безпеки і його роботу. Зрозуміло, що ентузіазму від таких працівників очікувати не варто, адже це безоплатно.  

Як розповів кореспонденту Бліц-Інфо головний інженер Центру розвитку та рекреації міста Георгій Тріщук, в міському парку зараз на громадських роботах четверо франківців.

«Зараз маємо двох, які працюють і двоє таких, що приходять, відмічаються і ходять туди-сюди, а працювати не хочуть. Люди  різні - є добросовісні, а є ледарі. Переважно є такі, що жінка пише заяву після сварки і йому дають 30-40 годин відробити. Такі сумлінно відробляють. Був навіть чоловік, якого ми на роботу після виконання покарання взяли», - розповідає головний інженер.

Пригадує Тріщук й курйозний випадок, який трапився з одним самовпевненим чоловіком, що мав відпрацювати 80 годин.

«Кілька років тому прийшов один такий крутий і каже "я блатний і робити не буду". Наступного дня привів якогось хлопця і заявив, що той буде працювати замість нього. Я йому пояснив, що у мене таке не пройде. Потім прийшла його мама. Я мамі й кажу: він заявив, що «блатний» і працювати не буде. Мама, як пішла до нього на головну алею, як взяла і добре його потрясла та висварила, то працював весь термін без проблем»,- усміхаючись, пригадує чоловік.

Окрім того, за словами Тріщука, відпрацьовують не тільки наші хулігани, а й іноземні студенти.

«Пам’ятаю, були в мене на громадських роботах два негри. Хлопці  їхали п’яні на мопеді і попалися поліції. Їм тоді дали 80 годин. Працювали по-чесному», - каже комунальник.

Навесні в парку кипить робота: там згрібають старе листя, там обрізують дерева, ще інші працівники копають клумби. Робочих рук в цей час бракує, тож допомога тих кому присудили громадські роботи не буває зайвою.

Георгій Тріщук розповідає, що є у них один хлопець, якого постійно направляють вже кілька років. Каже, у нього складнежиттєве становище - мама померла, а з батьком у них часті конфлікти.

"Він трошки вип’є, а батько вже його здає в поліцію і він знову отримує громадські роботи. Хоча хлопець працює дуже старанно", - підкреслює комунальник.

Сам Олег (авт. ім’я змінене за проханням чоловіка) ділиться з кореспондентом Бліц-Інфо, що працювати тут не важко, але роботи багато.

«Вже чотири роки мене сюди присилають і дають по 40 годин. Тато почув запах, що я випив, викликає поліцію, пише заву і все. Я багато разів хотів працевлаштуватися сюди, але не встигаю. Тільки в мене закінчується термін і тато знову пише. Проте, цього разу я сказав йому щоб не писав, що хочу піти на роботу. Адже роблю задурно, а так хоч би копійку мав. Тато погодився, каже йди вже на роботу не сиди в хаті. Так і договорилися. Тож як тільки відпрацюю ці години, то зразу з документами побіжу сюди, щоб тут офіційно працювати», - розповідає Олег.

Чоловік каже, що під час відбування громадських робіт встиг познайомитись і подружитись з іншими людьми, яких сюди присилали відробляти провину. З деякими спілкується та дружить і зараз. Проте зауважує, що громадські роботи не всім допомагають виправитись, а якщо й допомагають - то ненадовго.