Справа Коцаби: Адвокат просив суд скасувати арешт на вилучені під час обшуку 6 тис дол, 9 тис євро та 7 тис грн


Сьогодні Івано-Франківський міський суд почав розгляд клопотання скандального прикарпатського блогера Руслана Коцаби щодо зняття арешту на вилучені під час обшуку кошти.

До зали суду із СІЗО доставили підозрюваного, також прибули мама та дружина скандального журналіста. Перед початком розгляду клопотання по суті Руслан Коцаба звернувся до суду з прохання дозволити присутнім журналістам вести фото та відеофіксацію процесу, пославшись на суспільний резонанс. На що прокурор відповів запереченням. У результаті, суд відмовив у фото та відео фіксації, дозволивши тільки аудіо.

Тож захисник Коцаби Сулима звернувся до суду з проханням зняти арешт на гроші, аргументуючи це тим, що знайдені в квартирі кошти у сумі в сумі 6 320 доларів, 9 110 євро та 7 000 гривень належать матері Руслана. На підтвердження цих слів адвокат подав 4 довідки з банку про переказ цих коштів зі США. І пояснив їхню законність - жінка щомісяця отримує перекази від двох синів, які тривалий проживають в Америці.

Як пояснив суду Руслан Коцаба, мама з хворим вітчимом вирішили зберігати гроші у нього, бо боялись пограбування. А в його квартирі є сейф, тож на сімейні нараді вирішили, що це буде найбезпечніше. На запитання, чому гроші у різній валюті, пояснили, що «по телевізорі радили зберігати заощадження у різній валюті». Тому вони час від часу міняли долари на євро. Мати наголосила, що її двоє молодших синів надсилали їй достатньо коштів, тож вона могла щомісяця потрошки відкладати. Окрім того, вона дозволяла старшому сину ними користуватись, хоча він ними не користувався, а тільки зберігав.  Дружина Руслана також зауважила, що на її утриманні перебуває двоє неповнолітніх дітей, а вона безробітна. У зв’язку з цим вона з дітьми змушена жити в борг.

На що Руслан Коцаба попросив у мами вибачення, що через нього вона залишились без засобів на існування. І просив її підтримати його дружину та двоє дітей поки «над ним йде судилище».

Натомість прокурор та слідчий звернулись до суду із запереченням щодо зняття арешту на майну. Адже припускають, що гроші можуть бути доказом у справі. Також прокурор зазначив, що слідчі дії тривають, тож такі рішення ще рано виносити. На що адвокат зауважив, що прокурор не подає ніяких доказів, що ці гроші саме Руслана Коцаби і отримані ним завдяки злочинній діяльності. І все ґрунтується на припущеннях.  

Вислухавши дві сторони, суддя пішов у дорадчу кімнату. Та за півгодини виніс ухвалу: зняття арешту на вилучене майно передчасне, адже тривають слідчі дії. Тож підсудний зможе подати це клопотання вже під час розгляду справи.

Нагадаємо, скандального івано-франківського журналіста Руслана Коцабу, який раніше закликав бойкотувати мобілізацію, затримала Служба безпеки України. Його обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (шпигунство). Як відомо, раніше він брав участь у телемості з ЛНР та "засвітився" у Москві на передачі каналу "Росія 1". Його  обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (шпигунство)