Справа Коцаби: Прокурор просить викликати три десятка свідків


Сьогодні, 6 квітня в Івано-Франківському міському суді розпочалось підготовче засідання у кримінальній справі Руслана Коцаби.

Як відомо, два місяці тому міський суд обрав Коцабі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів. А саме - до 7 квітня. Перебував блогер в Івано-Франківському СІЗО.

На засіданні прийшла скандальна правозахистниця Тетяна Монтян, що захищає одіозного блогера Коцабу. Також присутні ще один його адвокат Сулима, дружина та мама одіозного блогера, повідомляє кореспондент Бліц-Інфо. Окрім того, прийшли кілька десятків журналістів та громадські активісти.

Суд призначив шість судових засідань, перше з яких відбудеться 16 квітня о 15:30. А також на 29 квітня о 15.30; 13 травня о 15.00; 3 червня о 13.30; 10 червня о 10.30; 18 червня о 10.30. До слова, засідання проходитиме у відкритиму режимі. 

Окрім того, прокурор звернувся до суду з клопотанням залишити Коцабу під вартою до 6 червня терміном на 60 діб.  Також прокурор подав клопотання про слухання близько трьох десятків свідків. Захист свідків не викликатиме.

Натомість адвокат Руслана Коцаби подав клопотання про зняття арешту на вилучене майно. Зокрема кошти, які були вилучені у квартирі під час арешту. Адже за словами Коцаби, це гроші його мами.

Наразі суд пішов у дорадчу кімнату, а саме щоб вирішити чи залишати його під вартою. Коцаба ж, вже традиційно заявив на камери, що вважає справу проти нього нічим іншим як політичним судилищем. Наголосив, що він нікого не підбурював до зриву мобілізації, а просто зробив звернення  - як громадянин - до президента Порошенка. Щодо його акредитації в ДНР, то він вважає, що це проблема не його, а українських ЗМІ, які не змогли себе правильно проявити і отримати перепустку на територію бойовиків. І заяви його про відстуність на Донбасі російських ЗМІ всі теж неправильно зрозуміли, адже він "не казав, що їх там немає, бо їх там МАЙЖЕ немає". І риторично цікавився у присутніх "То що я мав брехати, що бачив чеченців, якщо я їх не бачив?". 

Нагадаємо, скандального івано-франківського журналіста Руслана Коцабу, який раніше закликав бойкотувати мобілізацію, затримала Служба безпеки України. Його обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (шпигунство). Як відомо, раніше він брав участь у телемості з ЛНР та "засвітився" у Москві на передачі каналу "Росія 1".