Суд у справі Коцаби знову перенесли: Суддя заявив про самовідвід


Сьогодні в Апеляційному суді Івано-Франківської області мало відбутися засідання у справі по обвинуваченню франківського блогера Руслана Коцаби у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

На засідання з'явилися прокурор, обвинувачений та його адвокат, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

На початку засідання Коцаба клопотав про відвід головуючого судді. Він аргументував це тим, що вони знайомі вже багато років. Погодилася з ним і його захисниця Монтян. Вона наголосила, що за її інформацією, СБУ тисне на суддю.

Водночас прокурор зазначив, що немає жодних підстав для цього.

У свою чергу головуючий суддя Богдан Кукурудз заявив, що до початку засідання сам написав заяву про самовідвід.

"Навіть заява судді означає те, що наша влада і правоохоронні органи тиснуть та намагаються протягнути свій сценарій. Це політично замовна справа", - наголосив Коцаба.

Опісля в залі виникла словесна перепалка між Коцабою та Михайлом Бойчуком ("Хіміком"). Вони дискутували про відео зняте Коцабою та державний кордон.

Повернувшись із нарадчої кімнати колегія суддів прийшла до рішення задовольнити заяви.

Нагадаємо, скандального івано-франківського журналіста Руслана Коцабу затримала Служба безпеки України. Його обвинувачували за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (перешкоджання діяльності ЗСУ). Як відомо, раніше він брав участь у телемості з ЛНР та "засвітився" у Москві на передачі каналу "Росія 1"

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс вирок у кримінальній справі Руслана Коцаби. Суд не побачив у діях Руслана Коцаби ознак державної зради, тому засудив за другою інкримінованою йому статтею - перешкоджання діяльності ЗСУ (ст. 114, ч. 1 ККУ). Термін - три роки та шість місяців.

З врахування тих 15 місяців, які він провів у СІЗО, згідно із "законом Савченко" Коцаба залишилось провести за гратами ще рік. 

Після вироку Івано-Франківського міського суду Коцаба та його обидва адвокати заявили про намір апелювати рішення міського суду. Блогер своєї вини не визнає.