Тепло і недорого: Як прикарпатцям зекономити на опаленні


Як зменшити використання газу та забезпечити комфорт в домі? Таким питанням напередодні зими цікавляться у кожній прикарпатській родині. А особливо, після значного здорожчання блакитного палива.

Відповідь кореспондент Бліц-Інфо  шукав у франківських "газовиків". В компанії запевняють, що дотримуючись простих порад прикарпатці зможуть не тільки заощадити, а й забезпечити комфортну температуру вдома на час опалювального сезону. 

Тож, замініть застаріле та зношене газове обладнання на сучасне та економічне. Коефіцієнт корисної дії старого газового обладнання становить близько 60%. Енергоефективність сучасних опалювальних приладів перевищує 90%.

Установіть термоголовки на всі батареї, гідрострілку на обв'язці котла з частотно-регульованим насосом, підключіть кімнатний хронометричний термостат, зробіть теплоізоляцію містків холоду.

Використовуйте кімнатний термостат і програматор, адже це один з найбільш простих і дешевих способів досягнення економії енергії.

Забезпечте ущільнення віконних та дверних прорізів. За можливістю, встановіть багатокамерні склопакети та відбиваючі теплові екрани, які закріплюються між стіною та радіатором. Утепліть пінопластом стіни і горище. Це дозволить підвищити температуру в приміщенні на 2-4 градуси.

В квартирах, які знаходяться на першому поверсі або в приватних будинках не зайвим виявиться утеплення підлоги. Для цього, під час чергового ремонту, можна розмістити під підлогою тонкий шар пінополістіролу або пінофолу. Значна кількість тепловтрат в будинках – це тепло яке виходить через підлогу.

Намагайтеся не закривати радіатори щільними шторами, меблями - тепло буде ефективніше розподілятися в приміщенні. Перепони заважають теплому повітрю рівномірно поширюватися по кімнаті і знижують тепловіддачу радіаторів.

На ніч знижуйте температуру в приміщенні на 2-2,5 градуси. Так можна і заощадити газ і забезпечити комфортні умови для сну.

Готуючи їжу, відразу після того, як вода закипить, зменшіть потужність газового пальника вдвічі. Слідкуйте за тим, щоб полум'я потрапляло рівно посередині в дно каструлі або сковороди. Найгарячіша частина полум'я, на кінчиках, а якщо полум'я огинає дно і виривається на боки сковороди або каструлі, то основна частина тепла йде в повітря і витрачається даремно.

Встановіть лічильник газу.