УПЦ Московського патріархату обіцяє звести в Івано-Франківську дитсадок, аби лиш зберегти за собою храм


В Івано-Франківську вже впродовж декількох місяців мусується питання передачі одного з приміщень, які використовуються УПЦ (МП), у комунальну власність міста.

В Івано-Франківську вже впродовж декількох місяців мусується питання передачі одного з приміщень, які використовуються УПЦ (МП), у комунальну власність міста.

Як повідомила кореспондент РІСУ Наталя Палій, першими питання підняли в УПЦ КП, коли вірні і духовенство звернулися до депутата Івано-Франківської обласної ради Ярослави Ульванської. З її ініціативи відповідне звернення було проголосоване  і направлене міському голові Віктору Анушкевичусу.

Йдеться про приміщення колишнього дитячого садочка в центрі Івано-Франківська, на вулиці Чорновола, яке використовується як  храм УПЦ (МП).

На нещодавній черговій сесії обласної ради Ярослава Ульванська знову зініціювала звернення до мера, але вже від імені громадськості. Бо до тепер приміщення так і залишається у власності УПЦ (МП).

«Що стосується цього питання, то неодноразово зверталася до мене УПЦ (МП) з тим, щоб закріпити ці приміщення за Московським Патріархатом, – каже міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. –  Але я відмовив і поясню чому. Свого часу, коли приймалися рішення, це було на початку незалежності України, всі культові споруди були повернені їх законним власникам. Московський Патріархат поставив питання перед тодішньою владою міста допомогти з приміщенням, бо не мають де проводити богослужіння. А в зв’язку з тим, що  у нас тоді функціонувало забагато дитячих садочків, зокрема, відомчих, тому цей дитсадок тимчасово було віддано УПЦ (МП). Також була надана земельна ділянка на вулиці Довженка. Там збудували храм. Більше того, незаконно долучили землю, яка поряд, і ставлять питання ще й про власність на приміщення що, на вул. Чорновола. Влада Івано-Франківська дотримала своїх зобов’язань. Отже, прошу виконати свої, тим паче – нам бракує дитсадків. Я зіштовхнувся з такими гнівними листами від УПЦ (МП) в дусі анафеми від всіх митрополитів цієї Церкви і з Росії також, з аргументами, що це місце намолене. Це дуже добре, що намолене. Діти будуть добре себе почувати. Приміщення має повернутися в освіту».

В Івано-Франківському єпархіальному управлінні УПЦ (МП) мають свою точку зору на цю проблему.

«Владою міста нам було надано приміщення для потреб віруючих, – каже отець Василій з Івано-Франківського єпархіального управління УПЦ (МП). – Та  у нас є лише один храм у місті на відміну від інших конфесій, які ще й хотіли б відібрати те приміщення, яке на Чорновола. Це намагаються зробити депутати обласної ради. Протягом декількох років в тому приміщенні, згідно з  документами, які я бачив, мав бути і реабілітаційний центр, і садочок, і скверик. Ми готові допомогти поряд з церквою збудувати новий дитячий садочок заради того, щоб зберегти нашу споруду, заради наших віруючих, яким бракує храмів. Зараз ми прагнемо молитися за мир, а не піднімати подібні питання».

До теми: Московський патріархат пригрозив очільнику Івано-Франківська анафемою

Прикарпатські депутати хочуть повернути громаді приміщення, де зараз церква Московського патріархату