Вистави та презентації: Що цікавого цього тижня у Франківську?


Вистави, презентації, лекції або ж кінопокази. В Івано-Франківську щодня відбувається багато різноманітних культурних подій.

Планувати дозвілля варто завчасно, тож кореспондентка Бліц-Інфо зібрала найцікавіші події цього тижня - з 8 до 14 жовтня.

Зокрема, у понеділок, 8 жовтня о 18:30 в Книгарні є відбудеться зустріч з художником і автором обкладинок Ігорем Дунцем "Як ствоpюють книгам обличчя".

Що спільного у «Перевтілення» Кафки, «HHhH» Лорана Біне, "Дилеми засновника бізнесу" Ноама Вассермана та «Флаша» Вірджинії Вульф? Дизайнер, який створював обкладинки до цих, і не лише цих книг. Графічного дизайнера, про якого йдеться, звати Ігор Дунець. Сам він називає себе меломаном, книгоголіком та дизайнером-самоучкою, який любить хорошу музику, якісні фільми і хороші історії, любить подорожувати, відкривати щось нове для себе і знайомитись з цікавими людьми. 

Світлина від Книгарня

У вівторок, 9 жовтня о 18:00 в драмтеарті покажуть виставу "Кастинг, або Хто хотів Люстрації?".

Герой вистави "Кастинг" не бажає підкорятися системі, але цей протест і стає тим самим брендом, який шукають рекрутери…  Вистава йде двома мовами: російською та українською. За допомогою такого інструменту як мова, режисер демонструє притаманну людині схильність робити вибір на користь масового і модного. Ситуація двомовності в Україні історично існувала не одне століття: польська це була мова, чи російська, чи якась інша – заради отримання вищого статусу суспільство завжди обирало «привладну» мову. Ця проблема, на думку режисера, є гострою у нашому суспільстві і тепер.

У середу, 10 жовтня о 19:00 відбудеться презентація курсу "Школа відео у Франківську".

Школа відео в Івано-Франківську – навчальний курс, який дозволить вам чудово обробляти аматорське кіно, створювати фільми з коротких роликів і додавати звукові доріжки до відео.

Світлина від Event-If.

У четвер, 11 жовтня о 18:00 в Книгарні Є відбудеться презентація книжки Бориса Крамера «Пернач полковника Вухналя».

Згоріла хата коваля Бориса Циганчука. Пожежники виявляють у ній обгорілий труп. Виявляється, що це не коваль, а хтось інший. Майор поліції Артем Нагорняк, який береться за розслідування, встановлює, що Борис Циганчук на запрошення професора Вознесенського поїхав на виставку власних робіт у Париж. Хто ж тоді згорів у його хаті? І чому професор Вознесенський приховує своє істинне обличчя?..

Світлина від Книгарня

Цього ж дня о 18:00 в MetaLab відбудеться діалог про підготовку та проведення відкритих зустрічей у громаді.

У процесах розвитку та оновлення міст одним із визначальних факторів є залучення усіх сторін дотичних до процесів змін. Експерти можуть досконало володіти технічними матеріалами, однак саме мешканці, представники бізнесів та організацій є носіями унікального досвіду і знань щодо особливостей користування певним простором чи об'єктами. Неврахування досвіду та відгуків містян може суттєво вплинути на можливості розвитку міста і якість змін, тож одним із поширених інструментів залучення громади є організація відкритих зустрічей у формі консультацій, слухань чи обговорень. Створення ОСББ, ремонт вулиці, реставрація будівель, облаштування дитячих і спортивних майданчиків, формування детальних планів території чи генерального плану міста — далеко не весь перелік приводів, щоб організувати відкриті зустрічі у громаді. І якщо юридична складова таких зустрічей більш-менш зрозуміла, то практичні аспекти організації та проведення мають безліч особливостей, котрі залежать як від організаторів, так і від аудиторії зустрічі. 

Подія триватиме з 18 до 20 год, реєстрація за посиланням.

Світлина від MetaLab.

На завершення робочого тижня, у п'ятницю, 12 жовтня о 16:00 в Промприладі пройде презентація книги V Бандерівські читання «Місія України та національні інтереси в глобалізованому світі: візія націоналістів» .

В книзі глибоко проаналізовано принцип балто-чорноморської інтеграції, вирізняються проблеми ближніх і дальніх сусідів, піднімаються питання: чи є вихід зі стану бінарності й васалітету між Сходом та Заходом? Чи може Україна претендувати на власний блок, інтеграційним рушієм і центром якого стане?

Світлина від Українські студії стратегічних досліджень.

У суботу, 13 жовтня о 18:00 в драмтеарті покажуть виставу "За двома зайцями".

Голохвостий розпочинає полювання одразу на двох зайців.  Його серце розривається між кралечкою Галечкою та грубим гаманцем Сірків. З одного боку Подолу - Проня, що страх як закохана і вже готується до весілля з "розумним та багатим франтом", а з іншого - тітка Секлита, котра нізащо вже не випустить зі своїх рук та хати "завидного нареченого" своєї доні. Ох і непереливки йому...

Вже у неділю, 14 жовтня о 17:00 в MetaLab відбудеться підсумок фестивалю кіно та урбаністики "86: Післямова".

Післямова — це подія-підсумок фестивалю, яка відбувається в різних містах: показ кращих фестивальних робіт, зустрічі та обговорення з командою. Цього року фестиваль зібрав дев’ять історій зі Сходу України, в яких автор(к)и розповіли про важливі для них та інших місця, простори: кінотеатри, музеї, бібліотеки, театри. Результатом стала серія короткометражних документальних фільмів «MyStreetFilms: Спільні місця».

Вхід вільний, але потрібно попередньо зареєструватися.

Світлина від MetaLab.

Цього ж дня в Івано-Франквіську відбудутьтся заходи до Покрови та Дня захисника України.

Серед запланованих заходів: хода громадськості, панахида за полеглими за волю і незалежність України, молебень та святковий концерт в рамках фестивалю патріотичної пісні.

Світлина від Руслан Марцінків.