Як тримати себе у формі під час карантину – радять франківські тренери


В Україні триває другий тиждень карантину, а попереду ще цілий місяць. Усе не так погано – можна відпочити, розслабитись та дозволити собі їсти все, що заманеться. Втім, як тримати себе у формі, якщо на карантині життя складається зі сну та постійної їжі?

Тож як тримати себе в формі під час карантину, кореспондентка Бліц-Інфо запитала у франківських тренерів. 

Тренерка з Івано-Франківська Неля Непорадна каже, що саме зараз хороша можливість почати займатись спортом для тих, хто ніколи не займався.

Найпростіше – це дихальні вправи, йога та стретчинг. Для тих, хто займався і хоче втримати себе в формі можна поєднувати різні функціональні вправи.

«Якщо ви новачок - треба починати з простих речей. Зараз в інтернеті можна знайти відео тренувань на різний смак. Для тих, хто займався, можна вмикати функціональні заняття на свою силу»,- ділиться франківка.

За словами тренерки, карантин – хороший момент переосмислити, що ми їмо та якого способу життя дотримуємось. Щоб не набрати зайвих кілограмів, потрібно менше споживати. Виключити з раціону шкідливу їжу, їсти більше овочів та фруктів.

Читайте також: Тренерка Франківського Півмарафону Неля Непорадна: Починати бігати можна і в 50

Непорадна додає, що важливим для неї та її сім’ї є прогулянки та спорт на свіжому повітрі. Звісно, на час карантину вихід на вулицю потрібно обмежити, втім ніхто не забороняє вранці вийти на пробіжку.

«Я не можу всіх закликати, але я завжди за прогулянки. Закритись вдома - це не вихід. Можна вийти о 5-6 ранку чи о 10 вечора на пробіжку. Звісно варто бігати ізольовано, поодинці. Мій меседж - бути фізично активними в процесі життя, а не лише під час карантину, але зараз хороший час задуматися про здоров`я і розпочати, хто досі зволікав. Спорт та правильне харчування в нашій сім`ї - хороша звичка. І серед нашого оточення лише такі люди. Я прагну, щоб нас було більше, тоді жоден вірус нас не зламає»,- наголошує франківка.

Такої ж думки про пробіжки й найсильніша людина Прикарпаття Володимир Пиндус. Франківець розповідає, що займається спортом звично – від 3 до 5 разів на тиждень. Вправи поділені на групи м’язів, у кінці кожного тренування - прес. Хоч власні тренування йдуть без бігу – людям рекомендує.

«30-40 хвилин бігу в середньому темпі, щоб тримати пульс в районі 120-140 ударів на хвилину, – дуже здорово. Тому раджу бігати. Головне - ізольовано: на свіжому повітрі, де немає людей, або на біговій доріжці вдома. Зараз варто максимум вберегтися від тісних контактів і дуже частого дихання один на одного»,- наголошує спортсмен.

Через те, що роботи стало значно менше – франківці сидять щодня на дивані і практично не рухаються. Відповідно затрати енергії в таких людей суттєво менші, ніж в ті дні, коли вони працюють. Тож Пиндус рекомендує зменшити калорійність. Для цього треба більше перемикнутися на овочі, фрукти та м'ясо.

«Я рекомендую виключати вуглеводи – будь-які макарони, картоплю та й гарніри взагалі. Їх не треба, бо витрати енергії, як такої, нема»,- зауважує франківець.

Спортсмен додав, що для того, аби вберегтись від коронавірусу, він більше гуляє на свіжому повітрі, частіше їсть овочі та фрукти, через день на ніч полоще горло та ніс та вживає вітамін С.

Керівник та тренер бігового клубу Gutsul Running Club, майстер спорту України з легкої атлетики Володимир Юрчук поділяє думку колег щодо важливості підтримки спортивної форми під час карантину. Зазначає, що перед заняттям варто провітрити кімнату або ж провести його на балконі.

"Виконувати варто загальнофізичні вправи, вправи для зміцнення м’язів ніг, верхнього плечового поясу, м’язи спини, пресу та вправи на гнучкість. Але все ж таки я б рекомендував поєднати їх з руховою активністю на вулиці. Адже прогулянки, активна ходьба, біг - це найбільш ефективний засіб для підвищення імунітету та зміцнення здоров’я. Під час заняття покращується настрій, обмін речовин. Зберігається психічне здоров’я",- ділиться тренер.

Франківець виділяє такі рекомендації, яких потрібно дотримуватись під час заняття на дворі:

-  рухова активність, біг має проходити наодинці та обирати безлюдні місця. Якщо є така можливість власним автомобілем виїхати за межі міста на природу

-  під час заняття не боятися дихати свіжим повітрям, для цього не потрібно використовувати маску. Маска під час бігу буде тільки утруднювати ваше дихання та збирати пил.

- не варто виходити на вулицю займатися спортом, якщо у вас погане самопочуття або ж ви не впевнені, що повністю здорові.

Юрчук ділиться, що не менш важливим аспектом є харчування. Радить знизити калорійність їжі - обмежити себе в хлібобулочних виробах, солодощах, в жирній та смаженій їжі.

"Також я б рекомендував в цей період відмовитись від вживання м’яса, отримаєте цікавий і корисний досвід. Надавати перевагу зелені, фруктам, овочам, бобовим та крупам. З напоїв - різні трав’яні чаї, соки фреш",- додає легкоатлет.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: