Ямницькі хабарники заплатять штраф, бо уклали угоди з прокурором


Тисменицький районний суд виніс вирок у справі землевпорядника Ямницької сільської ради Романа Бибика та сільського голови села Ямниця Миколи Зелінського, яких звинуватили у вимаганні та отриманні хабаря.

Як зазначається у матеріалах справи, наприкінці липня 2016 року до Ямницької сільської ради звернувся підприємець, що хотів отримати земельну ділянку в урочищі «Біля фірми Барва», інформує Бліц-Інфо

Вже у середині вересня до підприємця зателефонував землевпорядник та призначив зустріч. Разом з Зелінським вони показали чоловіку документи, що ділянка належить до меж Ямницької сільради, тож вони вправі розпорядитись нею відповідно до чинного законодавства.

Під час цієї ж зустрічі сільський голова та землевпорядник розповіли про можливість продажу земельної ділянки на аукціоні, при цьому Зелінський повідомив, що ця процедура є занадто складною та невигідною для жодної із сторін, а також наголосив про можливість відведення земельної ділянки у власність учасників АТО, якими мають бути місцеві жителі села.

Під час наступної зустрічі у сільській раді Зелінський разом з Бибиком повідомили підприємцю, що у разі одержання винагороди в розмірі 1000 доларів США за 0,01 га земельної ділянки, тобто 200000 доларів США, готові посприяти останньому у викупі земельної ділянки для здійснення підприємницької діяльності шляхом впливу на депутатів Ямницької сільської ради. Зокрема, вони внесли в порядок денний сесії питання про виділення землі двом учасникам АТО, які пізніше мали «продати» їх підприємцю. Трохи пізніше чиновники зменшили суму.

Вже у січні в приміщенні кафе «Криниченька» сторони домовилися про передачу коштів. Вже 20 січня в цьому ж закладі підприємець передав першу частину коштів у сумі 3000 доларів США. Тоді їх було і затримано. Відтак міський суд визначив Зелінському заставу у розмірі 150 тисяч гривень. А вже через два дні він вийшов під заставу.

У судовому засіданні обвинувачені Роман Бибик та Микола Зелінський свою вину визнали повністю та щиро розкаялися.

У підсумку суд затвердив угоду про визнання винуватості від 29 березня 2017 року, укладену між прокурором та обвинуваченими. А також призначив їм покарання у виді штрафу у розмірі 25 тисяч 500 гривень кожному. Окрім того з них стягнуть у користь держави по 3 тисяч 714 гривень з кожного процесуальних витрат.

До теми: Хотіли 180 тисяч доларів за виділення землі: Деталі затримання посадовців-хабарників

Затриманого на хабарі Ямницького землеупорядника взяли під варту

Ямницький голова, якого спіймали на хабарі, чекатиме суду під вартою

Війт-хабараник Зелінський не прийшов до суду, бо заслаб

Сільський голова Ямниці, якого затримали на хабарі звинуватив журналістів у брехні