Англійська, іспанська, німецька та італійська ліга: головне про топ-4 чемпіонати


Початок сезону в головних європейських футбольних чемпіонатах цього року виявився доволі цікавим.

Взірцем змагальної конкуренції стала італійська ліга, яка останні роки демонструє відродження справжньої чемпіонської боротьби після багаторічного домінування Ювентуса. Після 8 турів мінімум 6 команд претендують на трофей, але й інші переслідувачі не надто відстають.

Поточними лідерами Серії А стали Наполі, Аталанта та Удінезе. І якщо позиція неаполітанців навряд чи кого здивує, то інші два ФК у трійці виглядають доволі несподівано. Після невдалого минулого сезону Аталанті багато хто пророкував спад, та й Удінезе, який раніше зайняв 12-ту сходинку у італійській лізі, ніхто не відносив до когорти фаворитів. Тож цей розіграш Серії А є перспективним в плані непередбачуваності та розпалу боротьби.

АПЛ та Бундесліга обіцяють цікаві матчі

Англійська Прем’єр-ліга теж захоплює вболівальників. Після 8 турів її лідером був лондонський Арсенал, але це тільки початок. Головне протистояння чекає АПЛ взимку, після ЧС, коли інтенсивність змагального календаря буде надзвичайною. Саме тоді командам доведеться одночасно змагатися в чемпіонаті та двох національних кубках (Англії та Ліги). Крім того, взимку відбудуться вересневі матчі, які було перенесено через загальнонаціональну жалобу з приводу смерті королеви. В такому інтенсивному графіку навіть лідерам може не вистачити сил та концентрації, через що вони втрачатимуть очки.

Несподівано інтрига в чемпіонських перегонах з’явилася у чемпіонаті Німеччини. Після 8 турів лідером несподівано був Уніон, а верхня частина таблиці Бундесліги набула такого вигляду:

1. Уніон (17 балів);

2. Фрайбург (17);

3. Баварія (15);

4. Борусія Д (15);

5. Гоффенгайм (14);

6. Айнтрахт (14);

7. Кельн (13);

8. Вердер (12);

9. Борусія М (12);

10. Аугсбург (12).

Окрім несподіваного лідерства Уніона та Фрайбурга, примітною є відстань між командами. 5 балів від 1-ї до 10-ї сходинки – це менше, ніж, наприклад, між 1-м та 4-м місцем в АПЛ чи Лізі 1. Тому попри те, що Баварія все ще лишається фаворитом турніру, цьогорічний чемпіонат Німеччини має бути цікавим.

Іспанська ліга: «Класичне» протистояння повертається

В Ла Лізі вболівальники знову можуть спостерігати боротьбу за чемпіонство між двома головними грандами. Після торішньої кризи Барселона набралася сил і тепер з самого початку сезону включається в боротьбу. Тому схоже, що цього року іспанська ліга знову порадує уболівальників традиційним протистоянням. Окрім Реала та Барселони, серйозні амбіції зараз демонструють Атлетік, Бетіс та Атлетико.

Головним матчем осені в іспанській лізі очікувано стане «Ель Класіко». Матч між Реалом та Барселоною, який відбудеться 16 жовтня, покаже, наскільки каталонці набралися сил і чи готові вони боротися за чемпіонство. Адже саме в особистих зустрічах між фаворитами часто визначається доля трофея.

Автор ua-football: Олександр Риженко, Twitter - @Theryzhenko