Бюджет участі 2023: Які проєкти хочуть реалізувати франківці


30 березня в Івано-Франківську завершився прийом заявок на "Бюджет участі". Цьогоріч на проєкти виділили 25,5 млн грн.

Загалом в Івано-Франківській громаді на "Бюджет участі" подалися 129 проєктів на суму 88 828 001 гривень. Найбільше зареєстрували учасників у категорії "Інший благоустрій" - 56, у категорії "Освіта" - 46, "Благоустрій малих вулиць" - 18 та "Озеленення міста" - 9.

Кореспондентка Бліц-Інфо зібрала декілька проєктів, які претендують на перемогу.

Почнімо з "Освіти". До прикладу, у ліцеї №20 хочуть облаштувати безпечне укриття. За словами автора проєкту Дмитра Скиданчука, там планують залити стяжку та пофарбувати стіни. Таким чином у ліцеї планують створити такий простір для дітей, де вони зрозуміють, що в безпеці, почуватимуть себе комфортно і спокійно під час повітряної тривоги. Схожий проєкт подав і Руслан Куриндаш, який пропонує облаштувати укриття Ліцею №10. За його словами, приміщення коридору, які в закладі слугують укриттям, потребують ремонту.

Крім того, участь в "Бюджеті участі" беруть ще два проєкти, де теж пріоритетом є облаштування укриттів у навчальних закладах. Йдеться про ліцей №19 та №21.

Серед освітніх проєктів є і встановлення сонячної електростанції у ліцеї №15. Авторка ініціативи Галина Галуга наголошує, що це вплине на зменшення кількості використання невідновлюваних ресурсів, в цьому випадку вугілля, збільшення обсягів виробництва електроенергії і раціональне використання будівлі ліцею, адже станція знаходитиметься на даху і не потребуватиме вилучення додаткових земельних ресурсів.

Ознайомитись зі всіма проєктами у цій категорії можна за посиланням.

У категорії "Інший благоустрій" змагатимуться 56 проєктів. Серед них - "Березівські автобусні зупинки - комфорт пасажирів". Основною метою проєкту є створення належних та безпечних умов для очікування жителями та гостями села Березівка рейсових автобусів. Встановлення та благоустрій автобусних зупинок дозволить поліпшити умови для очікування мешканцями транспорту, можливість сховатися від снігу, дощу та інших несприятливих кліматичних умов.

Зупинка у Березівці

Олександр Іванов зареєстрував проєкт "Пішохідна (велосипедна) доріжка "Велес" - Коледж електронних приладів". Франківець зазначив, що цією доріжкою користуються сотні студентів, десятки викладачів та велика кількість звичайних пішоходів. А сьогоднішній її стан важко назвати сучасним.

"Проєкт заключається у виконанні сучасної, зручної, пішохідної та велосипедної доріжки від торгового центру "Велес" до Коледжу електронних приладів, а також частини прилеглої території Коледжу. Дана доріжка буде не тільки зручною, а й непрямим шляхом впливати на позитивне формування думки стосовно освіти міста Івано-Франківськ, оскільки нею користуються не тільки студенти та абітурієнти з міста Івано-Франківськ, але і студенти з інших міст та областей",- йдеться в описі.

А Надія Попадин пропонує зробити безпечну прогулянкову зону на дамбі в частині мікрорайону "Паркова алея". Жінка зазначила, що покриття, наразі складається з плит, які мають нерівності поверхні.

"Через нерівності плит, шмари між ними, виступи гострих кутів діти, дорослі та транспорт постійно зазнають травм та пошкоджень. Дамба є прогулянковою зоною, а також сполученням с.Угорників із містом. Чудовим місцем для спорту. Завдяки цьому проєкту бажаємо вирішити дану проблему, а також зробити безпечною і красивою зоною відпочинку. Пропонуємо вирівняти поверхню з плит, а саме залити бетоном довкола нерівних плит та вирівняти поверхню",- йдеться в описі проєкту.

Ознайомитись зі всіма проєктами у цій категорії можна за посиланням.

Дамба в частині мікрорайону "Паркова алея"

У категорії "Благоустрій малих вулиць" пропонують влаштувати дорожнє покриття вулиці Сагайдачного в селі Черніїв. В описі проєкту йдеться про те, що ця вулиця є основною транспортною артерією, яка з'єднує дві частини села.  Вулиця охоплює багато житлових будинків, мешканці яких щодня йдуть на роботу, до школи, дитячого садочку, зупинки автобуса, амбулаторії тощо.

Проєкт ремонту вулиці Сагайдачного вже боровся за фінансування з "Бюджету участі" раніше. Втім, не переміг. 

Вулиця Сагайдачного у Чернієві

Влаштувати дорожнє покриття мріють і мешканці с.Драгомирчани. Вулицею Василя Стуса користуються практично усі мешканці житлового масиву в урочище Березняки. Ґрунтова дорога на вулиці перебуває у найгіршому стані в порівнянні з іншими дорогами населеного пункту, що створює небезпеку як для самих пішоходів, так і для водіїв автотранспорту. Оскільки їхня увага спрямована на оминання ям, нерівностей та калюж, а не на дорожні умови та інших учасників руху.

Авторка проєкту Віта Гіренок вважає, що влаштування якісного дорожнього покриття забезпечить комфортні умови проживання мешканців житлового масиву та безпеку дорожнього руху.

Ознайомитись зі всіма проєктами у цій категорії можна за посиланням.

 Вулиця Василя Стуса у Драгомирчанах

У категорії "Озеленення міста" всього 9 проєктів. Серед них - "Зелений простір, що об'єднує два села".

Вулиця Братковецька об'єднує два села: Березівка - Братківці. Щодня нею курсують багато автобусів, проїжджають безліч машин, ходять мешканці двох сіл. Зараз вулиця знаходиться у занедбаному вигляді.

"Власними силами вдається розчистити її від бур'янів та чагарників, а завдяки проєкту ми зможемо вздовж вулиці додати смугу озеленення, встановити лавки, столики, сміттєві урни і зробити хорошу локацію для зустрічей та перепочинку. Якісне озеленення сприяє не лише фізичному, а й ментальному здоров'ю мешканців. Надіємось на перемогу та реалізацію даного проєкту",- зазначила авторка проєкту Діана Козак.

А у селі Підлужжя мріють озеленити територію вулиці Шевченка. Основна мета - створити естетичний вигляд території, яка запланована під встановлення пам’ятника або погруддя Т. Г. Шевченка. Саме таку назву має центральна вулиця села Підлужжя.

"В центральній частині села зараз немає жодного пам’ятника відомим українцям, геніальним постатям, на яких базується патріотично - естетичне виховання дітей, молоді. Проєкт передбачає висадження зелених насаджень - туй (висота 1 м) по периметру пам’ятного місця",- йдеться в описі.

Ознайомитись зі всіма проєктами у цій категорії можна за посиланням.

Варто додати, опісля розгляду проєктів, розпочнеться голосування, яке триватиме з 18 квітня до 2 травня. Голосування здійснюватиметься за один проєкт у кожній підкатегорії. Тобто одна людина матиме 4 голоси. Й звісно як і раніше, можна буде голосувати фізично у ЦНАПах громади або ж онлайн - прямо на сайті, не виходячи з дому.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!