Чи доречно відпочивати під час війни. Пояснює франківська психологиня


З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну пройшло вже майже пів року, а люди все ще поділені на два табори - одні відпочивають, відвідуючи різноманітні заклади чи заходи, інші ж - не дають собі змоги відпочити або ж роблять це потайки, боячись осуду з боку суспільства.

Тож відпочивати під час війни чи ні? У коментарі Бліц-Інфо психологиня Наталка Чаплинська підкреслює, що відпочинок під час війни є абсолютно нормальним, оскільки людям потрібно продовжувати жити.

"Якщо ми не будемо відпочивати - виснажимось до нестями, втратимо своє здоров'я, енергію, порушимо нервову систему. Кому тоді будемо потрібні? Ніхто не знає, скільки триватиме війна. Це найстрашніше, бо люди потайки відпочивають і бояться про це говорити, а відпочивати - це нормально. Я до прикладу роблю собі дні вільні від усіх, бо працюю майже цілодобово, і субота - переважно вільний день в тиждень. Я маю це робити, щоб відновити сили",- зауважує психотерапевт.

Часто у мережі можна побачити суперечки щодо теми відпочинку. Обурені коментатори нерідко наголошують й на тому, що їх турбує не тільки те, що люди дозволяють собі відпочинок, а те, що вони діляться ним у соцмережах, чим викликають агресію у інших користувачів. Саме тому через осуд з боку суспільства деякі люди не дозволяють собі відпочивати. Наталка Чаплинська пояснює, що культивувати в собі відчуття провини за відпочинок - ненормально. Потрібно жити своїм життям і не давати іншим втручатися в особистий простір.

"Найстрашніший страх - це що подумають люди й він культивується. Насправді та людина, яка сидить навпроти вас, думає про те, що й думаєте ви про неї, а не навпаки. І не треба на це зважати. Кожен має право поводитись і жити так, як вважає за потрібне. До тих пір поки ми звертатимемо увагу на те, що про нас думають інші, будемо дуже багато негараздів. Це називається залежні стосунки й тому нам треба від цього не просто позбуватись, а вчитися мислити самостійно. А самостійне мислення призводить до відповідальності за свої вчинки та дії. Починається це якраз з цього, чи буду я розповідати, що відпочивала, чи ні",- ділиться франківка.

Психологиня додала, що святкувати дні народження чи весілля теж цілком нормально. Хтось має право перенести святкування важливих подій на майбутнє, а хтось хоче зробити тепер. І це вибір кожного, який не потрібно засуджувати.

"Зараз хочеться поїхати кудись на відпочинок сім'ями, але такої можливості наразі нема. Та це не означає, що не потрібно відпочивати, до прикладу піти засмагати на ріку чи присвятити час дітям. Бо як без відпочинку набиратись ресурсу? І одруження святкувати, дні народження - це також нормально, адже не кожен день робиться. Варто тільки дотримуватись всіх правил безпеки. Я б хотіла, щоб ми в суспільстві толерували такі речі та не засуджували. Вважаю, що це є пережитком минулого. Тобто ми не маємо права втручатись в процес вільного життя іншої людини. Моя свобода закінчується там, де починається свобода іншої людини. Коли війна завершиться перемогою, нам треба буде повертатись до мирного життя і не просто згадувати, а вміти жити по мирному і не воювати. Ми працюємо на перемогу, але не варто вносити в наше життя війну",- наголосила Чаплинська.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!