Франківські депутати просять збільшити відсоток зарахування ПДФО до місцевих бюджетів


Сьогодні, 12 квітня, в Івано-Франківську відбулась позачергова сесія міської ради. На сесії присутні 30 депутатів.

Депутати звернулись до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України з вимогою збільшити відсоток зарахування ПДФО до місцевих бюджетів з 60 до 80 відсотків, йдеться на сайті мера.

Текст звернення:

“Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, закликаємо Уряд збільшити відсоток зарахування ПДФО до місцевих бюджетів з 60 до 80 відсотків!

Найбільшу питому вагу в надходженнях до бюджету становить ПДФО. Це основний податок, що формує бюджет громади і тому будь-які коливання з частки його відрахувань болісно відображаються по наповненню бюджету і його виконанню.

До 2015 року 75% потрапляло у міський бюджет. А зараз лише 60% сплачуються до бюджету місцевих громад, 25% – в державний бюджет, а 15% – в обласний бюджет. Але з запровадженням зменшеного відсотку, введено фінансування освітніх та медичних закладів за рахунок коштів державних субвенцій. Проте з 21 року на медичну галузь не передбачена держана субвенція.

Всі на словах хваляться успішністю реформи децентралізації. А по факту зараз відбувається централізація фінансових ресурсів. На практиці місцеве самоврядування залишається без фінансової підтримки з Державного бюджету. І якби в час пандемії та великих  втрат не було добре організоване місцеве самоврядування, то в країні наслідки пандемії були б катастрофічними.

Івано-Франківськ зі свого бюджету втратив 221 млн гривень на боротьбу з пандемією. Це сукупна цифра, що включає у себе як втрати від надходжень до бюджету через карантинні обмеження, так і витрати, що пов’язані із забезпеченням медичної галузі. Кожне обмеження бумерангом повертається до міської казни, яка з кожним червоним днем міліє все більше. Адже, окрім втрат, навалюються й витрати, які, чомусь, відмовляється брати на себе держава. В той час лише у минулому році недовиконання міського бюджету м. Івано-Франківська – 440 млн гривень. У 2021 році число реверсної дотації, яку ми маємо повернути у держбюджет – майже 65 млн гривень. А це простими словами могла бути  добудова садочка чи школи.

Івано-Франківськ в міру своїх можливостей вже більше року надає значну підтримку і суб’єктам малого й середнього бізнесу. Зокрема, 10 млн втратили в частині плати за землю, по єдиному податку – 53 млн карантинних втрат, по платі за оренду майна – 1 млн. По акцизному податку з роздрібної торгівлі також втрата – 8 млн. По адмінпослугах – 7 млн втрат, бо не працювали ЦНАПи і, відповідно, не надавалися послуги. Ці всі втрати бюджету – це втрати зумовлені карантином, наданням пільг та відтермінуванням сплат. А цьогоріч Івано-Франківськ вже більше місця перебував у «червоній зоні» карантину із жорсткими обмеженнями, що, безумовно, завдало ще більше втрат для міського бюджету.

Тобто вирішення питання державного значення – боротьба з COVID-19, політично перекладається на плечі місцевого самоврядування, яке несе втрати та недовиконання від сплати ПДФО. А процент росту порівняно з 19 роком – 9,5 %. Зараз ми маємо зі сторони держави все більше делегованих повноважень без підтримки з Державного бюджету.

Звертаємося до вас із закликом продовжити реформу місцевого самоврядування і просимо збільшити бюджетну децентралізацію, яка зараз нівелюється Рішеннями Уряду. Закликаємо збільшити відсоток зарахування ПДФО до місцевих бюджетів до 80 відсотків не забираючи інші доходи”, – йдеться у зверненні.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!