Франківські медики виконали складну операцію на підшлунковій залозі


Нещодавно в Івано-Франківській міській клінічній лікарні №1 операційна бригада у складі завідувача кафедри хірургії №1 ІФНМУ професора Сергія Василюка, професора Андрія Гуцуляка, доцента Олександра Пруднікова, завідувача відділення анестезіології і інтенсивної терапії лікарні Любомира Боднарука та лікаря-інтерна Михайла Тиводара виконала складну високотехнологічну операцію Фрея на підшлунковій залозі.

Лікарі мали справу з хронічним калькульозним панкреатитом — тяжким захворюванням, яке призводить до інвалідності. Фактично, людина приречена все життя ретельно зважати на дотримання дієти. Будь-яке відхилення від неї спричиняє тяжкі больові напади, які дуже складно ліквідувати комплексом медикаментозної терапії. Елементарні фізичні навантаження також провокують ці напади. Якісне життя людини стає неможливим без проведення операційного втручання, йдеться на сайті Івано-Франківського медуніверситету.

«Це операційне втручання назване в честь відомого американського хірурга-панкреатолога Чарльза Фредеріка Фрея, який розробив його технологію проведення, — розповідають науковці кафедри. — Це один з варіантів складної високотехнологічної операції, при якій видаляється частина голівки підшлункової залози, яка містить змінені тканини, що й спричиняло напади сильного болю у пацієнта, які інвалідизували його і змушували практично жити на знеболювальних препаратах».

Як зазначають на кафедрі, хірургічне лікування пацієнтів з хронічним панкреатитом є одним з найскладніших завдань. Воно вимагає поєднання високої хірургічної майстерності всіх членів операційної бригади та наявності сучасного хірургічного обладнання. Його в останні роки зміг закупити генеральний директор лікарні Тарас Василик. Це, зокрема, апарат LigaSure та ультразвуковий скальпель.

Нашим хірургам вдалося зберегти дванадцятипалу кишку і не порушити фізіологічного руху їжі в шлунково-кишковому тракті. Операція пройшла успішно, і згодом пацієнта виписали зі стаціонару.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!