Лісник з Косівщини, який допустив масштабну вирубку лісів, відбувся умовним терміном


Косівський районний суд виніс вирок уродженцю с. Річки Косівського району, який вчинив неналежне виконання своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало тяжких наслідків охоронюваним законом державним інтересам (службову недбалість).

Обвинувачуваний працював на посаді майстра лісу Яворівського лісництва Косівського районного підприємства «Райагроліс». Він повинен був вживати заходів по недопущенню незаконних (безбілетних) рубок лісу і іншого незаконної користування, складати протоколи (акти) про самовільні рубки лісу та інші порушення, пише Галичина.

Однак, було виявлено вчинення невстановленими особами у період осені 2018 по весну 2019, незаконні порубки 775 сироростучих та сухостійних дерев породи «бук», «ялина» та «ялиця», які допущені внаслідок несумлінного ставлення майстра лісу до своїх службових обов`язків та завдали шкоду охоронюваним законом державним інтересам на загальну суму 4 548 605, 59 гривень.

Крім цього, у період з 10.05.2019 по 15.05.2019, під час проведення Державною екологічною інспекцією Карпатського округу позапланового заходу державного нагляду (контролю) було виявлено вчинені невстановленими особами у весняний період 2019, незаконні порубки 12 сироростучих та сухостійних дерев породи «ялина», «ялиця» та «береза», які допущені внаслідок несумлінного ставлення майстра лісу до своїх службових обов`язків, та завдали шкоду охоронюваним законом державним інтересам на загальну суму 82 543,86 грн.

В результаті несумлінного ставлення майстра лісу до своїх службових обов`язків завдано тяжких наслідків охоронюваним законом державним інтересам на загальну суму 4 631 149,45 гривень.

В судовому засіданні обвинувачений вину визнав частково. Суду показав, що обхід №3 Яворівського лісництва Косівського районного підприємства «Райагроліс» він прийняв формально, підписавши лише у офісі підприємства відповідні документи. На місце для огляду обходу не виходив, так як його запевнили, що то тільки на 2 тижні, а обхід досить великий, і щоб його обійти потрібно приблизно 3-4 дні, в чому він і вбачає свою халатність, що вчасно не виявив рубку дерев. Пояснив, що виявлені під час раптової ревізії незаконні рубки дерев на обході №3 були здійснені до прийняття ним вказаного під охорону обходу, який його просили охороняти тимчасово 2 тижні, але фактично він охороняв його близько 9 місяців, протягом яких фізично неможливо вирубати більше 700 дерев. За час охорони ним вказаного обходу, він кілька разів виявляв на території обходу самовільні рубки, що оформляв письмово відповідно до вимог закону. Цивільний позов не визнає. Просить його суворо не карати.

Крім часткового визнання вини самим обвинуваченим, його вина у вчиненому повністю підтверджується показаннями свідків та дослідженими судом письмовими доказами в їх сукупності.

Суд визнав лісника винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.367 КК України та призначив йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі зпозбавленням права обіймати матеріально-відповідальні посади пов’язані з охороною та захистом лісу настрок двароки зі сплатою штрафу у розмірі 250 (двохсот п’ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4250 (чотири тисячі двісті п’ятдесят) грн. Керуючись ст.75 КК України, звільнив його від відбування призначеного судом основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням встановивши йому іспитовий строк 1 (один) рік.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!