Медики розповіли, де на Прикарпатті найбільше хворих на туберкульоз


Через два роки ковіду і війну на Прикарпатті знову зростає захворюваність на туберкульоз.

Про це під час брифінгу повідомила заступниця генерального директора ОЦКПХ з питань досліджень біологічних факторів Тетяна Джус, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За її словами, в Україні за 2022 рік вперше зареєстрували 18.5 тис. хворих. Це в двічі більше, ніж у 2021 році.

"В нашій області зареєстровано 386 вперше виявлених хворих, це більше на 20% ніж у 2021 році. Захворюваність найбільше зросла в Косівському районі - на 50%, Коломийському 38.6%, Івано-Франківському - 18,3%, Калуському - 8.7%. Водночас незмінна кількість у Верховинському, знизилась в Надвірнянському районі. Збільшилась кількість туберкульозу органів дихання на 21,2%. Водночас серед дітей знизилась захворюваність. За два місяці цього року зареєстровано 92 випадки захворювання на туберкульоз. Це на 33 випадки більше, ніж за аналогічний період минулого року. Також збільшилась кількість рецидивів туберкульозу в 3,2 раза",- каже Тетяна Джус.

Для профілактики захворюваності, за словами лікарки, потрібно вести здоровий спосіб життя, уникати вживання концентратів, перебувати на свіжому повітрі уникати місць спілкування з хворими, проходити медогляди. Та найголовніше - не займатися самолікуванням.

Своєю чергою медичний директор Центру легеневих захворювань, експерт Департаменту охорони здоров’я з фтизіатрії Леся Манів наголосила, що 2 роки ковіду і рік війни негативно вплинули на захворюваність туберкульозом.

"До 2019 року ми мали плавне зниження захворюваності, а зараз нову є ріст. Через війну є значне недовиявлення хворих, погано проводиться профілактична робота і раннє виявлення. Зрозуміло, що будь-яка війна є середовищем для збільшення і загострення інфекційних захворювань. Люди опинилися в складних умовах, без їжі, у стресі. Захворюваність за перший квартал цього року зросла майже на 30%. Основна причина, що людей не обстежують",- каже фахівчиня.

За словами Лесі Манів, минулого року в область доставили додаткове обладнання для виявлення туберкульозу. На сьогодні в районах і в Франківську є 10 апаратів, які дозволяють швидко визначити чи людина хвора.

"В 2021 році наша область стала лідером в Україні по захворюваності серед дітей. Було зафіксовано 26 хворих дітей. Проведені заходи дали результат і в 2022 році пішло зменшення до 10 випадків. Водночас від початку цього року знову пішов різкий зріст і за два місяці зафіксовані вже 5 випадків",- каже експертка.

Водночас Тетяна Джус зауважила, що ситуація з вакцинацією дітей від туберкульозу та інших хвороб змінилась на краще.

"В нас охоплення вакцинацією дітей до 17 років - 76% це найвищий показник в Україні. Тішить, що батьки все менше вірять інформації в інтернеті, а більше довіряють доказовій медицині",- каже Джус.

На завершення фахівці наголосили, що туберкульоз виліковний. В області є всі необхідні препарати для лікування і вони безкоштовні для пацієнтів. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!