На Франківщині незаконно приватизували ліс


У ході проведення перевірки за додержанням вимог земельного законодавства на території Верховинського району прокуратурою виявлено факти незаконної приватизації земель лісового фонду.
Зокрема, встановлено, що посадовці Зеленської сільської ради, управління Держкомзему та відділу Державного земельного кадастру у Верховинському районі погодили передачу в приватну власність земельних ділянок, що відносяться до земель лісового фонду. У наслідок такого неналежного виконання чиновниками своїх службових обов’язків 1,3 га лісової землі, вартістю понад 100 тис. грн., перейшли в приватні руки.
Також, як з’ясувала прокурорська перевірка, з порушенням земельного законодавства приватизували земельну ділянку в с. Верхній Ясенів. Не зважаючи на те, що половина вказаної землі належала Верховинському районному лісовому господарству, посадовці органів місцевого самоврядування та контрою видали неправдивий проект землеустрою без попереднього вилучення земельної ділянки в лісгоспу. В подальшому на основі цих документів було здійснено незаконну приватизацію. 
Як наслідок, з комунальної власності вибула земельна ділянка, вартістю 180 тис. грн.
За результатами перевірки прокуратурою району відомості про вказані кримінальні правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальні провадження, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України. 
Водночас вирішується питання про повернення вищевказаних ділянок у власність держави. На даний час прокуратура Верховинського району вже звернулася до суду в інтересах держави в особі Верхньоясенівської сільської ради з позовною заявою про визнання недійсним державного акту на право приватної власності на вищевказану земельну ділянку та її повернення в комунальну власність сільської ради. Готується позов щодо повернення інших ділянок.