На Прикарпатті реорганізовують наркодиспансер та центр психічного здоров'я. Колектив - проти


Прикарпатський наркологічний центр та Обласний заклад з надання психіатричної допомоги хочуть реорганізувати шляхом приєднання до КНП “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради”

Такий проєкт рішення пропонують винести на розгляд обласної ради вже у п'ятницю, 23 квітня. Причиною реорганізації в облдержадміністрації називають фінансову неспроможність медзакладів. Втім, колектив вважає цю проблему надуманою, а заклад - фінансово незалежним завдяки медреформі. 

"Висновок незалежного аудиту говорить про протилежне, НСЗУ нас визнала переможцями, і ми очікуємо підписання договорів на 2021 рік по амбулаторній допомозі по стаціонарній психіатричній допомозі та ЗПТ: Наркоцентр успішний: безкоштовно лікуємо і маємо високу заробітну плату. Такими діями посадові особи фактично нівелюють функції Національної служби охорони здоров’я України, визначаючи майбутнє фінансування підприємств, підміняючи ці дані неправдивими фінансовими прогнозами. Також хочемо наголосити, що жодних громадських обговорень з населенням та колективами медичних закладів не проводилося", - йдеться у зверненні від колективу Наркоцентру до редакції "Бліц-Інфо".

За інформацією, минулого року заклад підписав договір з Національною службою здоров’я, отримавши фінансування за трьома медичними пакетами. Наразі Наркоцентр захистив своє право на отримання трьох фінансових пакетів від НЦЗУ і очікує на підписання договору на 2021 рік. Відтак, вважає колектив, говорити про фінансову неспроможність закладу не варто. Окрім того, реорганізація передбачає скорочення працівників та по-суті, закриття закладу, де цілодобово могли надати психіатричну допомогу залежним. 

"Зазначимо, що Наркоцентр в останніх 5-ть років поповнив свій кадровий резерв висококваліфікованими медичними фахівцями, покращив своє матеріально-технічне оснащення окрім цього, стан дозволяє безкоштовно лікувати пацієнтів. Безсумнівним є той факт, що Наркоцентр й надалі може надавати вузькоспеціалізовану медичну допомогу без залучення коштів з місцевого бюджету, адже, їх частка становить всього 6-ть відсотків від загального балансу Підприємства. Зважаючи на це, а також на високий попит наркологічної допомоги, заклад здатний дати відповідь на гострий виклик сьогодення, і працювати на благо містян. Ліквідація ж Наркоцентру призведе до знищення наркологічної служби в регіоні, адже не кожен, хто отруївся алкоголем вважає себе психічно хворим", - зазначають у колективі, закликаю обласну владу не організовувати вищезгадані заклади.

Слід зазначити, звернення колективу Наркоцентру вже завтра, 15 квітня має розглянути комісія обласної ради з питань охорони здоров’я. На попередньому засіданні комісія погодила винесення питання про реорганізацію на розгляд депутатів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!