Президент підписав закон, що дозволить загиблим військовим мати дітей


Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10448, яким виправляли норму закону щодо військовослужбовців в частині забезпечення їх права на біологічне батьківство (материнство)

Про це повідомив нардеп Ярослав Залізняк.

Йдеться про закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду українського народу", який Рада проголосувала 7 лютого.

Закон передбачає:

1. У разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини безоплатно зберігатимутьс протягом 3-х років з моменту загибелі цієї особи, а після закінчення цього строку подальше зберігання таких клітин може бути продовжене за рахунок іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин.

2. Особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

3. Якщо репродуктивні клітини такої людини будуть використані для зачання після її смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої дитини;

4. Окрім того волевиявлення особи, вчинене та посвідчене нотаріально, до введення в дію цього Закону, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!