Скількох ухилянтів розшукують ТЦК та поліція на заході України


Обласні центри комплектування та соціальної підтримки на заході України поділилися інформацією щодо кількості ухилянтів, яких оголосили в розшук

Кількість людей, які ухилилися від мобілізації, залежно від області, дуже різняться. Це також залежить й від періоду, про який звітують у ТЦК, адже хтось подає інформацію від початку повномасштабного вторгнення, а дехто обмежується початком цього року.  "Еспресо.Захід" звернувся до обласних центрів комплектування за даними. 

Львівська область

На Львівщині з початку року ТЦК скерував до поліції звернення щодо доставки у центр комплектування 2146 осіб

При цьому, з цього числа ухилянтів, поліції вдалося розшукати 1226 осіб. 

"Решта військовозобов’язаних не були доставлені у зв’язку з тим, що багато поданих у розшук не проживають за місцем реєстрації, виїхали за межі Львівської області, працюють в інших областях України тощо", – зазначили у службі зв’язків з громадськістю Львівського ОТЦК та СП.

Волинська область

Як повідомила пресофіцер Волинського ОТЦК та СП Уляна Кравчук, зараз в області розшукують 8 тисяч осіб

З її слів, такі військовозобов'язані потрапляють у розшук, якщо вони не з’явилися до ТЦК за викликом або проігнорували повістку. За це передбачено адміністративну відповідальність, що прописана в ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Рівненська область

Як розповіла для "Еспресо.Захід" Тетяна Камерістова, речниця Рівненського обласного ТЦК та СП, починаючи з 2022 року, з першого дня вторгнення, 9 055 осіб є у розшуку

"Серед них кримінальних проваджень подано на 942 особи й притягнуто до відповідальності – 148 людей", – додає речниця.

Франківська область

На Прикарпатті з початку повномасштабного вторгнення у розшук подали близько 40 тисяч військовозобов’язаних

Про це в інтерв’ю газеті Західний кур’єр розповів заступник начальника Івано-Франківського обласного ТЦК і СП, начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи полковник Роман Боднар.

"Таких осіб станом на грудень 2023 року у нас в області було 36 тисяч. За поточний рік в цю базу внесли ще три тисячі громадян. Всі ці люди офіційно перебувають у розшуку. Тому не треба дивуватися, коли когось з військовозобов’язаних зупинили на вулиці, перевірили по базі "Оберіг" і відразу примусово доставили до ТЦК", – додає Роман Боднар.

Чернівецька область

Офіційно у цій області подано у розшук понад 5 тисяч чоловіків

Про це розповіла начальниця служби зв'язків з громадськістю Чернівецького ОТЦК та СП майор Тетяна Гайдащук.

Щобільше, майже 30 тисяч військовозобов’язаних, дані яких внесені до електронного реєстру "Оберіг", не прибули до ТЦК та СП для уточнення своїх даних або для проходження військової служби.

Тернопільська, Хмельницька та Закарпатська області

В обласному ТЦК та СП Тернопільщини, посилаючись на "чутливість" цих даних, "Еспресо.Захід" усно відмовили у надані інформації про кількість розшукуваних військовозобов’язаних. 

Таку саму відмову журналістам надіслали й у Закарпатському ТЦК та СП, стверджуючи, що це інформація з обмеженим доступом.

Такої ж позиції дотримуються у Хмельницькому ТЦК:

"Згідно з частиною 2 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», запитувана інформація належить до сфери інтересів національної безпеки держави, та має обмежений доступ, а саме розкриває відомості про мобілізаційні ресурси, які надходять на доукомплектування Збройних Сил України", – йдеться у відповіді на наш інформаційний запит. 

У якій області відкрито найбільше проваджень про ухилення від мобілізації

Станом на початок лютого 2024 року правоохоронці відкрили 9 620 справ по всій Україні за статтею про ухилення від мобілізації. 

Як зазначали у Нацполіції, найбільше відрито проваджень у Закарпатській області – 1053. Для розуміння, що проблема існує не лише в західних областях країни, друге місце за кількістю таких справ посідає Дніпропетровська області – 934. 

Дані про сотні тисяч можливих ухилянтів є в базах поліції

Як розповів Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ, у поліції є бази даних  у яких є вже сотні тисяч людей, які, на думку ТЦК, можливо, ухиляються від служби. 

За словами Клименка, поліція здійснює розшук українців, що ухиляються від мобілізації, які вже отримали на руки повістку. Правоохоронці діють відповідно до письмового звернення працівників ТЦК.

Міністр зазначив, що адмінпротоколи щодо цієї групи осіб складають виключно працівники ТЦК.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!