Суд оштрафував прикарпатського хакера, який продавав бази даних


Галицький районний суд виніс вирок уродженцю с.Колоколин, який вчинив несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом.

У період протягом травня 2020 року обвинувачений здійснив несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, за допомогою персонального комп’ютера, використовуючи всесвітню комп`ютерну мережу Інтернет та створений ним обліковий запис у месенджері Телеграм. За версією слідства, обвинувачений надав доступ на файлообмінник, при відкритті якого у покупця з`явилася можливість перегляду та завантаження інформації з обмеженим доступом, а саме баз даних загальним обсягом більше 1 ТБ, пише газета "Галичина".

Згідно з висновками експерта виявлена на файлообміннику інформація, доступ до якої надавав обвинувачений, є схожою на логіни та паролі доступу до облікових записів соціальних мереж, електронних поштових скриньок, кабінетів Інтернет-банкінгу та інших ресурсів.

Таким чином, своїми умисними діями обвинувачений несанкціоновано збув за допомогою мережі Інтернет в месенджері «Telegram» інформацію з обмеженим доступом, яка містила логіни та паролі доступу до облікових записів користувачів соціальних мереж, електронних поштових скриньок, кабінетів Інтернет-банкінгу.

«Обвинувачений на підставі статті 63 Конституції України відмовився надавати показання суду. У судових дебатах вину у пред’явленому обвинуваченні не визнав. Зазначив, що інформацією з обмеженим доступом не володів, а працівники поліції відповідну інформацію викачали з мережі Інтернет або самі ж принесли. Вважає, що справа сфабрикована, оскільки до подій травня 2020 року до нього звернувся працівник кіберполіції з пропозицією співпрацювати. Після відмови на таку пропозицію працівник поліції сказав: «Ми ще зустрінемось», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 361-2 КК України, та призначив йому покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!