У Долині суд дав п'ять років екоінспектору, який за 2000 літрів бензину обіцяв не помітити вирубку дерев


Долинський районний суд засудив до п'яти років п'ять місяців тюрми ексначальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) надр Карпатського округу, бо той обіцяв "закрити очі" на вирубку дерев за 2000 літрів бензину.

Окрім того, йому заборонили обіймати посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування строком на три роки з конфіскацією майна. Про це повідомили на facebook-сторінці суду.

Як йдеться у вироку суду, місцевий депутат 22 квітня 2021 надіслав на адресу Держекоінспекції Карпатського округу депутатське звернення щодо можливих порушень законодавства на території сіл Тяпче та Княжолука. А саме на земельній ділянці біля дороги, яку орендує місцевий підприємець. Мова йшла про засипані канави та вирубані дерева біля дороги.

6 травня 2021 працівники екоінспекції на чолі з обвинуваченим здійснили виїзну позапланову перевірку території. У той же день одна з працівниць екоінспекції повідомила приватного підприємця, який орендує цю земельну ділянку, про виявлені комісією грубі порушення вимог законодавства та порекомендувала звернутись до екоінспекції для отримання подальших пояснень щодо проведеної перевірки та її результатів.

Однак цей підприємець на зустріч не пішов, а послав свого бізнес-партнера, який мав довіреність від нього, та планував сам використовувати цю земельну ділянку як суборендар.

Наступного дня обвинувачений зателефонував суборендарю, повідомив про нараховану шкоду за вирубані дерева на 280 000 грн та запропонував зустрітись 11 травня, щоб «вирішити» питання. Під час зустрічі обвинувачений запропонував суборендарю дати йому паливних талонів на 2000 літрів бензину марки А-92. Натомість обіцяв вирішити питання.

Той погодився та, розуміючи протиправність такого, повідомив про це у правоохоронні органи.

Вже за кілька днів він передав екоінспектору паливні талони. У той момент інспектора затримали.

У суді обвинувачений вину не визнав. Сказав, що перевірку він особисто не проводив. А потерпілий просив його допомогти йому розібратися з документами на земельну ділянку орендаря, яку хотів придбати. Талонів він не брав, хоча останній йому їх пропонував. На його думку, проти нього вчинили провокацію злочину, а талони підкинули.

"Незважаючи на те, що обвинувачений свою вину у вчиненому не визнав, його винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України за обставин, встановлених судом, знайшла своє повне підтвердження в судовому засіданні, зокрема, у поясненнях потерпілого та показаннях свідків, висновках експертів, протоколах огляду місця події, та про результати проведення негласної слідчої (розшукової) дії контролю за вчинення злочину. З урахуванням тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, з огляду на особу винного, приймаючи до уваги відношення обвинуваченого до вчиненого, відсутність обставин, які пом’якшують та обтяжують покарання, суд прийшов до висновку про те, що обвинувачений повинен понести відповідальність за вчинене ним кримінальне правопорушення відповідно до санкції ч.3 ст.368 КК України у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна", - зазначають у суді.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!